2013. szeptember 24., kedd

sws

Tű kerül a vénába méreg a szervezetben Fájdalomtól kicsorduló könny a szemekben Tenyerek nyelik el mély üvöltések hangját Karok fékezik meg a lelkek tomboló haragját
Porból lettünk, éneket viszi messzi a szél Utolsó pillanat mi örökké bennünk él Elvetett magból kinőtt egy kis hajtás Gyertya lángja előtt kirajzolódó arcvonás
Emlékek zápora viharként tép szét Mindent kiszakítva, szívünk egy részét Rideg minden, nyarat váltja a kora ősz képzelet játszik nem engedi, h elidőzz
Hulló falevelek, lágy zápor érintése Átsuhanó villanásoknak a megértése Séta a múltba, szorosan kéz a kézben Rózsa illata kísér el a merengésben
felhők felett szabadon, min a madár ott jársz ahol rajtad kívül senki sem jár nem követ szempár, kápzelet repít el olyan messzíre ahol a szívet enyhíted
ott kergetnek a gondolatok a felhök közt álmom óvód és felette féltve örködsz mindig mellettem vagy kezed a vállamon te is megérzed mikor átjár a fájdalom
még egy percért odaadnám életem felét hogy utoljára hallgassam az esti meséd hogy elmondjam, minden perc nélküled ürességgel teli mint egy lakatlan épület
ott jársz ahová megyek, ott élsz bennem az életben már nélküled kell tova mennem csak azt kívánom találkozzunk a más világon elmondjam neked mennyire megviselt a hiányod

2013. szeptember 23., hétfő

elsiratlak téged szerelem ősz el vitt magával
meg küzdök hideg téli éjjeleken majd a  magánnyal
most járok egyedül, bele karolok utamon az időbe
szív ahogy érzi a zenét úgy kelek táncra idővel

elsiratlak téged barátom, hibáztunk azt belátom
kapott oltalmakat majd az idő múlásával beváltom
de most mennem kell ahogy téged is várnak másutt
lássunk a szemünkkel,és a kudarcot vegyük tudomásul

elsiratlak téged vérem mi folyik az ereinkben
mikor egymásra nézünk üresség látszik szemeinken
szavaink kevesek, mert azokat másoknak szánjuk
számot adunk magunkról mikor isten elé állunk

elsiratom önmagam elégetek mindent érzelmet
szívem romokban füstöt fújom te azt érezted
falat vonok magam köré, senkit nem engedek be
elvesztem az életben mint ábel a rengetegben

elsiratlak téged idegen, ott hírekben
szívem dobban érted megőrizlek most idebent
tehetném adnék mindent mire szükséged van
életben nem is de tudd van aki melletted van

elsiratlak téged szerelem
elsiratlak téged barátság
elsiratlak téged testvér
elsiratlak önmagam
elsiratlak idegen



elsiratlak téged is

elsiratlak téged idő soha nem maradsz velem
egyetlen pillanatra sem nyugszol mindig rohansz velem
felöltöztetsz ráncokkal, mint tavasz a fákat
hanyaggá teszel nem tudok foglalkozni a mával

elsiratlak téged fájdalom lassan felőröltél
te voltál aki csak rosszakat gondotokat közöltél
belém martál ahányszor lehetőséged akadt rá
te voltál ki erőssé tettél nem haragszom rád

elsiratlak téged lehetőség veled nem éltem
mindig 2 választás előttem volt és én csak reméltem
azt az utat választom, amelyik nekem van szánva
többnyire álltam egymagam karjaimmal széttárva

elsiratlak téged vágy bolondítsz teljesen
soha nem tudom mit akarsz játszol te rendesen
rád szólok, de téged ez csak még bátrabbá tesz
bele ülsz a lelkembe had szóljon lesz ahogy lesz




2013. április 9., kedd

Arnold Schwarzenegger

 
Arnold Alois Schwarzenegger 1947. július 30. napján született Ausztriában, egy Graz melletti falucskában, Thalban. Volt egy testvére Meinhard aki 1971-ben autóbalesetben meghalt. Arnold születésekor édesapja, egy magas, atletikus termetű ember rendőrparancsnokaként dolgozott. Az apa a versengést belenevelte gyermekeibe, különböző sportokban egymás ellen kellett összemérni erejüket, ügyességüket. Már ezekben a korai időkben Arnold belekóstolt a labdarúgásba, futásba, úszásba és az ökölvívásba is. Egy 15 éves focista mutatta meg Arnoldnak a súlyemelést. Az alapokat az idősebbektől, a 30 éves Karl Gerst-től és Kurt Manultól, valamint az 50 éves Helmut Knaur-tól tanulta meg. Ezek a férfiak lettek Arnold mentorai és barátai. 18 éves korától kezdődött Arnold Schwarzenegger pályafutása. Húszévesen Mr. Universe lett, majd további 12 világbajnoki címet szerzett a sportágban.
1970-ben megkapta a főszerepet a Hercules New Yorkban című filmben. De filmes karrierje a Pumping Iron (Acélizom) dokumentumfilm után indult. 1979-ben kapott egy szerepet a Kaktusz Jackben.
A Conan, a barbár (1982) jelentette számára az áttörést, de az igazi sikert 1984-ben a Terminátor hozta meg a számára. Ettől kezdve Schwarzenegger neve összeolvadt az akcióhős fogalmával.
1986. április 26-án feleségül vette Maria Shriver televíziós újságírónőt, akitől négy gyereke született.
További filmjei is nagyon sikeresek voltak például Conan a pusztító, Vörös Szonja, Kommandó, Ragadozó, Piszkos Alku, Vörös zsaru. Vígjátékokban is szerepelt, az Ikrek (Twins) című filmben, de nagyot alakított a Ovizsaruban is. A film sikere után 1995-ben újra összeállt Danny Devitoval egy újabb vígjátékban szerepeltek együtt, aminek a címe Junior. Schwarzenegger utolsó vígjátéka a Hull a pelyhes és utolsó nagyobb szerepe a Terminátor 3-ban volt.
1997-ben a Mozi tulajdonosok Szövetsége neki ítélte a Humanitásért Díjat. Kitüntetéseket kapott továbbá az emberi jogok védelmében kifejtett aktivitásáért és a Holocaust-kutatások támogatásáért. 2003-ban Kalifornia kormányzójává választották. 2011-ben bejelentették feleségével, hogy beadták a válópert, kibékítethetetlen ellentétekre hivatkozva.

2013. április 8., hétfő

Jack Nicholson

John Joseph "Jack" Nicholson 1937. április 22-én látta meg a napvilágot New York városában. Édesanyja, June, showgirl volt, apja kiléte máig tisztázatlan. Anyai nagyszülei nevelték fel, és a színész közel negyven évig abban a tudatban élt, hogy ők a szülei, vér szerinti anyját pedig nővérének hitte.
Nicholson a New Yersey állambeli Neptune-ban nevelkedett, ahonnan később a család Spring Lake-be költözött. Középiskolája, a Manasquan High School, ahonnan 1954-ben érettségizett, tiszteletére színház és dráma-díjat nevezett el róla.


A középiskola befejeztével a film városába költözött, ahol eleinte futárként dolgozott William Hanna és Joseph Barbera mellett az MGM rajzfilmstúdiónál. Munkát ajánlottak neki animációs rajzolóként is, ő viszont színészi ambícióira hivatkozva elutasította azt. Csatlakozott a Players Ring Theatre színi társulathoz, és megkapta első tévés szerepeit.
Első filmszereplésére 1958-ban került sor a Nyafogó gyilkosban. Az elkövetkezendő évtizedben Nicholson számos filmben és sorozatban tűnt fel, viszont egyik sem hozott számára különösebb ismertséget. A 60-as években szerencsét próbált íróként is, ő írta többek között a Peter Fonda és Dennis Hooper főszereplésével készült Az utazás, valamint a Head című mozi forgatókönyvét.
A színészi karrierjében áttörést végül az 1969-es Szelíd motorosok hozott. Nicholson ezúttal Fonda és Hooper mellett szerepelhetett, miután Rip Torn visszalépett a külön neki írt szereptől. Ez a film egyszerre hozott számára ismertséget és szakmai elismerést, és begyűjthette vele első Oscar-jelölését, amelyre a következő évben rögtön ráduplázott az Öt könnyű darab főszerepében nyújtott alakításával.
A 70-es években sikert sikerre halmozott, szerepelt Az utolsó szolgálatban és Roman Polanski Kínai negyedében, mindkettőért további jelöléseket szerzett, 1975-ben pedig végre elnyerte első Oscar-díját a Száll a kakukk fészkéreért. A Hajts, mondta és az Irány délre! filmekkel kipróbálta magát rendezőként, illetve kisebb szerepet vállalt Az utolsó filmcézárban és a Missouri fejvadászban. 1980-ban a Ragyogásban volt látható, amelyet mai napig az egyik legemlékezetesebb szerepeként tartanak számon.
Az ezt követő évtizedben tovább ívelt felfelé a karriere, olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint A postás mindig kétszer csenget, Az Eastwick-i boszorkányok, A híradó sztárjai, a Vörösök, A Prizzik becsülete és a Gyomok között. Utóbbi háromért további Oscar-jelöléseket gyűjtött, a Becéző szavakban végzett munkájáért pedig az Akadémia másodszor is díjazta.
1989-ben ő játszotta Tim Burton Batman filmjében Joker pszichotikus karakterét, 1992-ben pedig az Egy becsületbeli ügy újabb Oscar-jelölést hozott számára. Mindazonáltal a színész nem minden szerepe kapott pozitív visszajelzést, ugyanebben az évben ugyanis a legrosszabb alakításért járó Arany Málna-díjra is jelölték a Zűrös manus és a Hoffa című filmekért. A helyzet iróniájához hozzátartozik, hogy utóbbival egy Golden Globe-jelölést is szerzett.
1996-ban ismét Burtonnel dolgozott, ezúttal a Támad a Mars!-ban, ahol két szerep is jutott neki. A stúdió ugyanis eleinte ellenezte, hogy Nicholson karakterét megölik a film során, így Burton írt neki egy másik szerepet - majd azt is megölte. 1997-ben Helen Hunt oldalán játszott a Lesz ez még így se!-ben, amelyért mindkettejüket Oscarral jutalmazták.
2001-ben a moszkvai filmfesztivál az abban az évben létrehozott Stanislavsky-díjban részesítette addigi munkájáért. 2002-ben ekkorra már sokadik jelölését gyűjtötte be az Akadémiától a Schmidt történetében nyújtott alakításával. Szerepelt a Ki nevel a végén?-ben, a Minden végzet nehézben és ő játszotta A Tégla neurotikus maffiavezérét, Frank Costellót. 2007-ben Morgan Freemannel szerepelt a Bakancslistában, legutóbb pedig 2010-ben volt látható egy kisebb szerepben a Honnan tudod?-ban.
Karrierje során összesen 12-szer jelölték Oscarra, és 3-szor díjazták. 2008-ban bekerült a kaliforniai hírességek csarnokába, két évvel később pedig szülőállama, New Yersey ugyanebben a megtiszteltetésben részesítette. 2011-ben a Brown egyetem tiszteletbeli doktorává avatta.


Nicholson 1962 és 1968 között élt házasságban Sandra Knighttal, akivel egy gyermekük született. Azóta nem nősült meg. Hosszabb kapcsolata volt Anjelica Houstin és Lara Flynn Boyle színésznőkkel, további kapcsolataiból pedig még négy gyermeke született.
1994-ben vandalizmus vádjával illették, amiért golfütőjével szétverte egy autó szélvédőjét és tetejét. Az ügyben végül peren kívüli megegyezés született, Nicholson pedig később úgy nyilatkozott, hogy egy közeli barátja halála miatt kerülhetett ilyen feldúlt állapotba, ami az incidenshez vezetett.

Johnny Depp

1963. június 9-én született, Kentucky-ban. Gyermekkorában magányos és visszahúzódó volt. Édesanyja, Betty Sue Palmer, aki pincérnõként dolgozott, édesapja pedig John aki mérnök volt. Édesanyai nagyapja cseroki indián. Johnny Depp-nek két lánytestvére és egy fiútestvére van.

12 éves korában a szülei elváltak. Legjobb barátja a nagyapja lett, aki a költözésük után nem sokkal hunyt el. Fájdalmát dalokba öntötte, s nemsokára saját zenekarával, a The Kids-sel közösen adta elõ. Nem csak énekelt, hanem ügyesen gitározott is. 17 évesen kirúgták az iskolából, és onnantól kezdve csak a zenélésnek élt. Késõbb a P nevû zenekarban gitározott.

14 éves korára már majdnem mindenfajta drogot kipróbált, dohányzott és az alkoholt sem vetette meg. Mára már a drogokról örökre lemondott, a dohányzásról viszont még nem tudott leszokni.

1983-ban feleségül vette Lori Anne Alison-t akitõl nem sokkal késõbb el is vált.

1983-ban Los Angelesbe utazott, ahol összeismerkedett Nicholas Cage-el, aki beajánlotta õt a Rémálom az Elm utcában címû klasszikus horror stábjába.
Utána eljátszhatott még egy kisebb szerepet A szakasz címû Oscar-díjas filmben is. Ügynöke rábeszélésére elfogadta a 21 Jump Street címû sorozat egyik fõszerepét. 3 évig játszotta Tom Hanson szerepét, ekkor vált tinibálvánnyá. De az igazi áttörést az 1990-es Ollókezû Edward jelentette számára.

Johnny botrányos ember volt, hol paparazzikkal verekedett, hol egy szállodai szobát tört össze, hol zûrös párkapcsolatai révén került a címlapra, de a legnagyobb botrány abból született, amikor legjobb barátja, River Phoenix drogtúladagolás következtében Depp klubja elõtt lelte halálát.

Nála egy szerelem csak akkor mûködhet, ha teljes lángon ég. Winona Rydernek úgy vallott szerelmet, hogy a vállára a „Winona Forever!” szöveget tetováltatta, amelyet a szakítás után „Wino Forever”-re varratott át, korábbi menyasszonya, Sherilyn Fenn nevét pedig a sisakjára festette A szakasz forgatásán.

1998-ban a Kilencedik Kapu c. film forgatásán ismerkedett meg Vanessa Paradis énekes-, és színésznõvel, akivel azóta is boldog kapcsolatban élnek.
Vanessától született 1999-ben kislánya, Lily-Rose Melody és 2002-ben kisfia, Jack.

Johnny Depp mára Hollywood elismert sztárjai közé verekedte magát.

Imád meg nem értett, furcsa kinézetû, gyakran enyhén õrült, exhibicionista és kívülálló figurákat játszani, és egyáltalán nem bánja, ha a felismerhetetlenségig sminkelik õt. (Ollókezû Edward, Ed Wood, Jack Sparrow, Willy Wonka...)

Pályája elismeréseképpen 1999-ben tiszteletbeli Cesar-díjat kapott a Francia Filmakadémiától.

2004-ben megkapta a Screen Actors Guild Awardot A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka címû filmért.

2008-ban Golden-globe díjat kapot a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya címû Tim Burton rendezte musicalért. Ugyanezért a szerepért jelölték Oscar-díjra 2008-ban a legjobb férfi fõszereplõ kategóriában.

Johnny aláírta 2 kollégájával, hogy befejezi a hirtelen elhunyt Heath Ledger filmjét a The Imaginarium of Doctor Parnassus-t és a filmért kapott összeget Heath kislányának ajánlják fel.

Tim Burtonnel immár hetedik alkalommal dolgozik együtt az Aliz Csodaország címû film 3D-ben készült verziójában, ahol Bolond Kalaposként ismét egy extrém figurát kelt életre.
2010 -es Az utazó című film forgatásán olyan nagy hatással volt rá Velence festői szépsége, hogy még egy kastélyt is vett a városban.
2011-ben a Ragno című animációs film főszereplőjének adja a hangját.
Johnny A Karib-tenger kalózai folytatásában ismét Jack Sparrow kapítány bőrébe bújik.
Johnny Depp lett a 2011 Nickelodeon Kids' Choice díjátadó gálán a gyerekek kedvenc színésze.
2012-ben ismét Tim Burtonnel dolgozott együtt az Éjsötét árnyékban, idén pedig A magányos lovagban lesz látható, mint Tonto.

John Travolta

John Joseph Travolta 1954. február 18-án született Englewood-ban, New Jersey államban. Amerikai színész, forgatókönyvíró, ügyvezetõ producer, és mind e mellett rendezõ.

Hatéves korától már táncórákat vett Gene Kelly testvérétõl, Fred Kelly-tõl. Tizenhat évesen otthagyta az iskolát, hogy ideje nagy részét a színészetre fordítsa. A Szombat esti láz fõszerepe tette szupersztárrá 1977-ben.

Következõ filmje, a Grease már ellentmondásosabb fogadtatású alkotás. 1981-ben még feltûnik a Halál a hídon címû krimiben, aztán Sylvester Stallone táncfilmjében játszik. Az Életben maradni film hatalmasat bukik, és repül vele Travolta is. A nyolcvanas években tévéfilmekben és mindössze három mozifilmben szerepel. A részleges visszatérést a Ni csak, ki beszél! sorozata jelenti.

Sztársága a Ponyvaregény 1994-es cannes-i sikerével alapozódott meg ismét, amikor végre ismét egy kultfilmben tündökölhetett. A rendezõ régi Travolta-rajongó volt, s Vincent Vega szerepét egyenesen kedvenc színészének írta, aki ezért egy újabb Oscar-jelölést érdemelt. Plusz ráadás volt számára, hogy a rákövetkezõ évben nemcsak jelölték, a Golden Globe-on hanem meg is kapta méghozzá a Szóljatok a köpcösnek címû vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb mûfajokban.

1997-ben az angol Empire magazin minden idõk 100 legnagyobb sztárja közé választotta. Szenvedélyes pilóta, saját gépei vannak, szeretne a kozmoszba is repülni. A Szcientológia Egyház egyik leghíresebb tagja. 2008-ban ismét jelölték Golden Globe-ra, mint a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában a Hajlakk címû filmben.

Testvérei, Joey, Ellen, Ann és Sam szintén a show-bizniszben dolgoznak. Feleségétõl, Kelly Preston színésznõtõl 1992-ben született elsõ gyermeke, Jett, 2000-ben pedig Ella Bleu. Jett 2009. január 2-án egy bahamai üdülésen halt meg, 16 éves volt. 2010 augusztusában felesége életet adott második fiuknak, Benjaminnak.

Samuel L. Jackson


Samuel Leroy Jackson 1948. december 21-én született Washington D. C.-ben. Egyedüli gyerekként nőtt fel Chattanoogaban, Tennessee álamban anyai nagyszüleivel és édesanyjával, Elizabeth Jacksonnal (született: Elizabeth Montgomery), aki gyári munkásként dolgozott, majd később egy mentális intézmény ellátmány-beszerzője volt. Édesapja Kansas City-ben, Missouri államban élt távol a családtól és később az alkoholizmusba halt bele. Samuel egész életében csak kétszer találkozott édesapjával.
Számos szegregált iskolában tanult. A Riverside Középiskolában érettségizett, ahol a harmadik és tizenkettedik osztály között kürtön és trombitán játszott az iskolai zenekarban. Kezdetben azzal a szándékkal iratkozott be az atlantai Morehouse Collage-ba, hogy diplomát szerezzen tengerbiológiából. Később csatlakozott egy helyi színjátszó csoporthoz, hogy plusz pontokat szerezzen az osztályban. Elkezdett komolyan érdeklődni a színjátszás iránt és megváltoztatta eredeti terveit. A "Just Us Theatre" társalapítója volt. Martin Luther King, Jr. 1968-as meggyilkolása után Samuel részt vett az atlantai temetésen szertartásmesterként. Ezután Memphisbe repült, hogy csatlakozzon az egyenlő jogokért harcoló felvonuláshoz. 1969-ben néhány diáktársával fogva tartotta a Morehouse Collage megbízotti táblájának több tagját, köztük az idősebb Martin Luther Kinget, a kampuszon. Reformokat követeltek az iskolai tantervben és irányításban. Céljukat elérték és az iskola beleegyezett a változásokba, de Samuelt két évre felfüggesztették. 1972-ben szerzett diplomát művészetből és drámából.
1980-ban feleségül vette LaTanya Richardson színésznőt, akivel a Morehouse College-ben ismerkedett meg. 1982-ben megszületett Zoe nevű kislányuk, aki jelenleg az egyik sport csatorna producere. A pár 2009-ben saját jótékonysági szervezetet indított az oktatás támogatására.


Színészi pályafutása a Morehouse College-ban töltött évei alatt kezdődött.  Először a The Threepenny Opera egy változatában tűnt fel, majd több színdarabbak kezdett játszani, köztük a Home-ban és az A Soldier's Play-ben. Számos TV-filmben szerepet kapott. 1972-ben tűnt fel először mozifilmben, a Together for Days című drámában. 1976-ban New Yorkba költözött és a következő évtizedet a színpadon töltötte olyan színdarabokban, mint a The Piano Lesson és a Two Trains Running. Mindkettő premierje a Yale Repertory Theater-ben volt. Samuel alkohol- és drogfüggő lett, ezért nem volt képes tovább játszani a két színműben, amik a Broadwayn továbbra is futottak, így helyét Charles S. Dutton és Anthony Chisolm vették át. Samuel mentora Morgan Freeman lett. Mielőtt beindult volna filmes karrierje kisebb szerepe volt az Amerikába jöttem (Coming to America) című vígjátékban és rengeteg TV-filmben. Később bemutatták őt Spike Lee rendezőnek, aki szerepet adott neki a Suli láz (School Daze) és a Szemet szemért (Do the Right Thing) című filmekben. 1990-ben kisebb szerepet játszott Martin Scorsese Nagymenők (Goodfellas) című krimijében.
Samuel drogfüggősége tovább erősödött. Többszöri heroin- és kokaintúladagolása után családja beutaltatta őt egy New York-i rehabilitációs klinikára. Miután sikeresen befejezte a rehabilitációs programot szerepet kapott a Dzsungelláz (Jungle Fever) című drámában, amiben Wesley Snipes drogfüggő bátyját alakította. Elmondása szerint ez a szerep katartikus élmény volt számára, mivel nemrég gyógyult ki drogfüggőségéből. Alakításáért az 1991-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. A filmben nyújtott nagyszerű színészi alakítása miatt özönlöttek hozzá a filmszerepek. Játszott a Csak semmi érzelem (Strictly Business), a Hosszú lé (Juice), a Férfias játékok (Patriot Games), a Haláli fegyver (Loaded Weapon 1) és az Amos és Andrew bilincsben (Amos & Andrew) című filmekben is. 1993-ban feltűnt Steven Spielberg Jurassic Parkjában is. A Tiszta románc (True Romance) című krimiben nyújtott alakítása után Tarantino felvette a kapcsolatot Samuellel és főszerepet adott neki a Ponyvaregény (Pulp Fiction) című nagysikerű filmjében, ami BAFTA-díjat és Oscar-, illetve Golden Globe-jelölést hozott Samuel számára. Ezután több sikertelen filmben szerepelt és sorra kapta a negatív kritikákat. A sikertelen szériát a Die hard - Az élet mindig drága (Die Hard: With a Vengeance) cím akciófilm törte meg, amiben Bruce Willis mellett játszott. A Ha ölni kell (A Time to Kill) című krimi pedig végleg elfeledtette a negatív kritikákat, amiben egy bíróság előtt álló édesapát alakított, aki megölte lánya megerőszakolóit. Ezért az alakításáért elnyerte a NAACP Image-díjat és Golden Globe-ra is jelölték. 1997-ben három főszerepet is magáénak tudhatott. A 187 (One Eight Seven) című drámában egy súlyos titkot őrző tanárt alakított. Az Eve's Bayou című filmben producerként is tevékenykedett, amiért megkapta az Independent Spirit-díjat. A Jackie Brown című krimiben ismét Tarantinóval dolgozhatott együtt és alakításáért elnyerte a berlini filmfesztiválon az Ezüst Medvét legjobb színész kategóriában, valamint negyedszer is Golden Globe-ra jelölték. 1998-ban Sharon Stone-nal és Dustin Hoffmannal játszott együtt a Gömb (Sphere) című horrorban, majd főszerepet kapott Kevin Spacey mellett a Nincs alku (The Negotiator) című krimiben. A következő évben a Háborgó mélység (Deep Blue Sea) című horrorban játszott és megkapta Mace Windu jedimester szerepét George Lucas nagysikerű Star wars I. rész: Baljós árnyak (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) című filmjében.
2000. június 13-án csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. Az új évezredet A bevetés szabályai (Rules of Engagement) című akciófilmben kezdte, majd ismét együtt szerepelt Bruce Willis-szel A sebezhetetlen (Unbreakable) című természetfeletti thrillerben. Ebben az évben feltűnt még az 1971-es Shaft című film remake-jében. 2001-ben egy hajléktalan zenészt alakított Az ösztönember (The Caveman's Valentine) című thrillerben, majd drogkereskedőként tűnt fel A hetedik mennyország (The 51st State) című akciófilmben. 2002-ben ismét Mace Windu jedimester bőrébe bújhatott a sci-fi sorozat következő részében, a Star wars II. rész - A klónok támadásában (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones), amiben már jobban kiteljesedett karaktere. Ezután Vin Diesel partnere volt az xXx című akciófilmben. 2003-ban a Kiképzőtábor (Basic) című krimiben a Ponyvaregény után ismét John Travoltával dolgozhatott együtt, majd egy '70-es évekbeli tévésorozat moziadaptációjában, a S.W.A.T-ban láthattuk újra Colin Farrell mellett. 2004-ben Ashley Judd mentora volt a Függőségben (Twisted), majd hangját kölcsönözte A Hihetetlen család (The Incredibles) egyik szereplőjének. Ugyanebben az évben cameo-szerepben bukkant fel Tarantino Kill Bill 2. (Kill Bill: Vol. 2) című filmjében. 2005-ben megkapta a Carter edző (Coach Carter) című sportdráma címszerepét. Az xXx2: A következõ fokozat (xXx: State of the Union) hatalmas bukás volt, de George Lucas sci-fi sorozatának befejező részével, a Star wars III. rész: A Sith-ek bosszújával (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) újra sikereket érhetett el. 2005. november 4-én a Hawaii Nemzetközi Filmfesztiválon kitüntetést kapott színészi teljesítményéért. 2006. január 30-án a Grauman's Chinese Theaternél 7. afro-amerikaiként és 191. színészként otthagyhatta kéz- és láblenyomatát. Julianne Moore mellett főszerepet kapott A bűn színe (Freedomland) című krimiben, de a kritikusok rosszul fogadták. Ezután a Kígyók a fedélzeten (Sneakes on a Plane) című filmben játszott, aminek a betétdalához készült videoklipben is feltűnt. 2006. december 2-án elnyerte a német Bambi-díjat. 2007-ben A lánc (Black Snake Moan) című drámában láthattuk, majd az 1408 című thrillerben játszott, ami a második legsikeresebb Stephen King-adaptáció. 2008-ban a Kínzó közelség (Lakeview Terrace) című krimiben egy rasszista rendőrt alakított és feltűnt A vasember (Iron Man) című akciófilmben is. 2009-ben a Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) narrátora volt. 2010-ben játszott a Vasember 2-ben (Iron Man 2). Jelenleg a Meeting Evil és a The Samaritan című filmeket forgatja.

Érdekességek:
-Vegetáriánus.
-Írtak róla egy dalt, aminek címe Samuel L. Jackson és a Hot Action Cop adja elő. A dal elhangzott a S.W.A.T. című filmben is.

Írta: Rap4ever8

Jean Reno

Juan Moreno andalúziai emigránsok fiaként született 1948. július 30-án a marokkói Casablancában. A szülõk a Franco-diktatúra elõl menekültek Észak-Afrikába. A francia protekturátusban ugyan jól érezte magát a spanyol család, de amikor fiúk 12 éves lett, Párizsba költöztek, anyja azonban hamarosan meghalt. A középiskolában Juan már Jean névre hallgatott, s annak elvégzése után Németországban töltötte katonai szolgálatát, rohamcsapat tagja volt, s persze kommandóskiképzésben is részesült. A katonaság után visszatért Párizsba és beiratkozott René Simon drámaiskolájába. A diploma után Didier Flamand utazó színtársulatának tagja lett, majd hamarosan megkapta az elsõ filmes ajánlatot: Costa Gavras Claire de femme címû mozijában szerepelt. Luc Besson Élethalálharc címû, fekete-fehér, szöveg nélküli sci-fijében harcost játszott, alakítása felkeltette a kritikusok figyelmét és ekkor kezdõdött a rendezõvel való barátsága is.
-Kétszer nõsült, mindkét házasságából két gyermeke született. Elsõ felesége Geneviève volt, akitõl elõbb egy lánya (Sandra – 1978), majd egy fia (Mickael – 1980) született. Második felesége Nathalie Dyszkiewicz manöken, aki elõbb fiának (Tom – 1996), majd újabb lányának (Serena – 1998) adott életet. Reno rendszeresen ingázik Európa és az Amerikai Egyesült Államok között, lakást tart fenn Párizsban és Los Angelesben.

Jean Reno karrierje francia filmekben, tévéjátékokban, illetve tévésorozatokban kezdõdött. A nagyközönség számára Luc Besson filmrendezõ fedezte fel, aki számos filmjében szerepeltette; közülük kiemelkedett a A nagy kékség (1988), a Nikita (1990), illetve a Leon, a profi (1994).
A francia film legjavával játszott, illetve dolgozott együtt, például: Gérard Depardieu, Christian Clavier a színészek, Luc Besson, Francis Veber, Jean-Marie Poiré és Mathieu Kassovitz a filmrendezõk közül.
Játszi könnyedséggel alakít szerepeket spanyol anyanyelvén kívül franciául és angolul. Azon ritka francia színészek egyike, aki Hollywoodban is befutott. Az Egyesült Államokbeli karrierje 1995-ben kezdõdött a Francia csók (1995) címû filmben Meg Ryan és Kevin Kline oldalán, majd olyan nagysikerû filmekkel folytatódott, mint a Mission – Impossible (1996) Tom Cruise-al, a Ronin (1998) Robert De Niro-val, a Godzilla (1998) és a Bíborfolyók (2000). 2006-ban ismét nagy szerephez jutott: Steve Martin-nal játszott a A rózsaszín párduc felújításában. Õ játssza Bézu Fache rendõrfelügyelõ szerepét A da Vinci-kód címû filmben.
Többen felróják neki, hogy visszautasította Morpheus szerepét a Mátrix címû kultikus filmben (a szerepet végül Laurence Fishburne játssza) és inkább a viszonylag gyenge fogadtatású Godzilla-ban játszott.
Reno közremûködött a népszerû, eredetileg PlayStation 2 játék Onimusha nevû sorozatában (Onimusha 3: Demon Siege): az õ alakjában öltött testet a fõszereplõ Jacques Blanc, arcát és a francia hangját is õ kölcsönözte a karakternek.
Három alkalommal jelölték César-díjra a legjobb színész kategóriában, két alkalommal fõszerepben (Leon, a profi és Jöttünk, láttunk, visszamennénk) egyszer pedig A nagy kékség mellékszereplõjeként.
Nemzetközi hírû színészi tevékenységének elismeréseként a francia köztársasági elnök 1999 novemberében a Francia Becsületrend lovagjának nevezte ki.

Jim Carrey

James Eugene "Jim" Carrey kanadai humorista és színész. A „gumiarcú”-nak is nevezett színész legismertebb jeleneteit Ace Ventura szerepében láthatjuk, ahol a magyar szinkronhangja Kerekes József. Emellett jó néhány drámai szerepben szintén jól megállja a helyét.

James Eugene Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Ontario állambeli Newmarket városban, Percy és Kathleen Carrey gyermekeként. Három idõsebb testvére van: John, Patricia és Rita. Családja katolikus vallású, távoli francia-kanadai gyökerekkel (az eredeti vezetékneve Carré). A fiatal humorista palánta elküldte életrajzát a Carol Burnett Show-ba, mikor még mindössze 10 éves volt. A tanárai a középiskolában mindig hagytak neki pár percet minden tanítási nap végén, hogy úgynevezett "stand-up comedy" jellegû elõadást tarthasson a társainak. Gyakorlatilag õ volt az osztály tréfamestere.

Mikor 13 éves volt, szülei válságos időszakokon mentek keresztül. Az apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik negyedébe, Scarboroughba költöztek, ahol biztonsági őrként, illetve portásként munkát kapott a Titan Wheels cégnél. A Carrey család ekkor egy régi, történelmi épületben lakott. James a Blessed Trinity Catholic iskolába járt 2 évig, North Yorkba, majd az Agincourt Collegiate Institute-ba, ami Scarborough legöregebb középiskolája. A család ekkoriban olyan rossz pénzügyi helyzetben volt, hogy kénytelenek voltak a Volkswagen furgonjukban vagy esetleg a rokonok udvarán egy sátorban álomra hajtani a fejüket. Jim, hogy segítsen szüleinek, iskolai tanítások után állást vállalt. Ezek a hosszú kimerítõ órák nem sok idõt hagytak neki a tanulásra és ezt a jegyei is megsínylették, ennek ellenére mindent összevetve nem volt rossz tanuló. Egyszer írt magának egy 10 millió dolláros csekket, és arról álmodozott, hogy egyszer ez valóság lesz. Nagy kiugrása a Kábelbarát (The Cable Guy) című filmjének köszönhető, melynek bemutatóját követően pár évvel édesapja elhunyt. Ekkor a nagy értékû csekket apja temetési ruhájának zsebébe tette.

Családja rossz pénzügyi helyzete miatt 16 éves kora körül otthagyta az iskolát, hogy egy gyár mosdójának takarításáért kapott pénzzel is segíthesse szüleit. 1979-ben, amikor már 17 éves volt, Los Angelesbe ment, ott a The Comedy Store-ban dolgozott, ahova Rodney Dangerfield humorista ajánlotta be. Dangerfield annyira kedvelte Carrey játékát, hogy saját műsorába is gyakran meghívta.

Jim Carrey ekkor már a filmes karrier felé is kacsingatott. Jelentkezett egy meghallgatásra, ahol az NBC egyik késõ esti szórakoztató műsorába, a Saturday Night Live-ba kerestek színészeket az 1980-1981-es évadra. Carreyt viszont sosem választották be a mûsor szereplői közé, amíg végül 1996-ban ő nem lett az est házigazdája. Az elsõ fõszerepe Skip Tarkenton volt, az NBC The Duck Factory című sorozatában. Az elég rövid életű sorozatot 1984. április 12.-étõl július 11.-éig vetítették, aminek köszönhetõen betekintést nyerhetett a színfalak mögé.

Carrey ezután kisebb produkciókban szerepelt, ezek közül megemlíthetõ az 1985-ben készült Csak egy harapás (Once Bitten). Az ilyen és ehhez hasonló kisebb szerepléseknek köszönhetõen barátságok szövõdhettek, így lettek jóbarátok Damon Wayansszel is. A földi lányok csábítóak (Earth Girls Are Easy) című filmben a két humorista jóbarát már együtt szerepelt. Wayans bátyja, Keenen meghívta a Fox egyik kabaréműsorába, ami In Living Colors címmel futott, ahol Carrey számos, nem mindennapi karaktert alakított, köztük a férfias testépítőlány Vera de Milo, illetve a mazochista tűzoltóparancsnok, Bill Burns szerepét is. Ezek a rendkívül különös karakterek és a fantasztikus megjelenés lázba hozta Hollywoodot, ami már ekkor is csábította az ifjú komédiást.

Első, kevésbé ismert filmes szereplése 1981-ben a Rubberface (Introducing Janet) címû rövidfilm volt. 4 évvel késõbb Mark Kendall szerepében látható a Csak egy harapás (Once Bitten) című vígjátékban, ahol egy fiatal szûz srácot alakít, aki egy buliban pont egy 400 éves vámpír grófnõt (Lauren Hutton) csábít el, mit sem sejtve hogy ezután már ő is vérszívóként távozik. Néhány hasonló kaliberû produkció, mint az Elõre a múltba (Peggy Sue Got Married) 1986-ban vagy a Holtbiztos tipp (The Dead Pool) 1988-ban, amelyek nem hoztak túl nagy kasszasikert számára, mígnem 1994-ben az ő főszereplésével került vászonra az Ace Ventura: Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective) címû vígjáték, amit néhány hónappal a Living in Color vége elõtt mutattak be, és ennek köszönhetõen nyerhette el az 1994-es év legrosszabb új sztárja címét. Ennek ellenére az Ace Ventura és a szintén ebben az évben kiadott Dumb és Dumber: Dilibogyók (Dumb & Dumber), illetve A Maszk (The Mask) címû filmek hatalmas kereskedelmi sikerrel büszkélkedhettek.

1995-ben a Mindörökké Batman (Batman Forever) egyik főgonoszaként láthattuk, majd az Ace Ventura 2: Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls) címû vígjátékban játszotta el újfent a állatbolond, állati nyomozó szerepét. Mindkét film sikeresnek bizonyult és több millió dollárral növelte az ekkor már befutottnak számító, és immár világszerte ismert gumiarcú színész vagyonát.

2004. október 7-én megszerezte az amerikai állampolgárságot, ezzel immáron amerikai-kanadai kettõsállampolgár lett.

Jim kétszer házasodott, első felesége Melissa Womer, a Comedy Store egyik pincérnõje, akitől lánya, Jane Erin Carrey (1987. szeptember) született. 1987. március 27-én házasodtak össze és házasságuk hivatalosan 1995-ig tartott. 1994-ben a már különélõ Carrey randevúzni kezdett a Dumb és Dumber egyik szereplõjével, Lauren Holly-val, majd 1996. szeptember 26-án összeházasodtak. Házasságuk azonban egy évig sem tartott. Ezek után Renée Zellweger felé kacsingatott, akivel a Én, én és az Irén (Me, Myself and Irene) forgatásán találkozott, ám kapcsolatuk 2000 decemberében szakítással zárult. 2005 decemberétõl, Jenny McCarthy színész/modellel randizott, ám kapcsolatukat csak 2006 júniusától vállalták fel nyilvánosan. 2008-ban már egybeköltöztek, ám nem voltak házzasági terveik. 2010 júniusában közel öt év után szakítottak.
2010. február 27-én örömmel közölte rajongóval a Twitterén, hogy immárom boldog nagypapaként tengeti mindennapjait, lánya ugyanis életet adott kisfiának, Jackson Riley Santana-nak.

Jason Segel-Így jártam anyátokkal



Segel Los Angelesben született, Jill Jordan és Alvin G. Segel gyermekeként és Pacific Palisades-ben nőtt fel. Apja zsidó, anyja pedig keresztény; apja vallása szerint nevelték, de keresztény iskolába is járt. Állítása szerint ő és féltestvére, Adam, fiatalon nem álltak egymáshoz közel. Az általános iskola után Segel közép- és felsőfokú tanulmányait a Harvard-Westlake Schoolban végezte, ahol 193 cm-es magassága segítette, hogy fontos tagja legyen az állami fiú kosárlabda-csapatnak. A főiskolán arról álmodott, hogy profi színész lesz, a helyi palisades-i színházban játszott darabokban.


Az NBC rövidéletű dráma-vígjátékával, a Különcök és stréberekben Nick Andopolis szerepével vált ismertté. Ő írta a karakterének, Nicknek is egy dalát, amit a női főszereplőnek, Lindsaynek (Linda Cardellini) énekel. Ő és Segel pár évig jártak a sorozat megszűntetése után. Eterjedt, hogy a lány azért szakított vele, mert felszedett 10 kilót, de közben kiderült, hogy csak vicc volt, amit egy másik szövegkörnyezetből emeltek ki. Segel később visszatérő szerepet kapott a CSI: A helyszínelőkben és az Undeclaredben is. Jelenleg Marshall Eriksen szerepét alakítja az Így jártam anyátokkal című szituációs komédiában. Filmszerepei között van többek között a Svihákok – A nyúl viszi a puskát, az SLC Punk!, az A humor forrása és az Egy hulla a szobatársam. 2007-ben szerepelt a Felkoppintva című filmben, amit a Különcök és stréberek megalkotója, Judd Apatow rendezett. Majd 2008-ban ő volt a főszereplő a Lepattintva című filmben, amit ő írt, és aminek Apatow illetve Shauna Robertson volt a producere. Szintén ő a főszereplő a 2009. március 20-án kiadott Spancserekben. A 2010-es vígjátéknak, a Felhangolva című filmnek Segel írta a legtöbb betétdalát, amit egy kitalált együttes, az Infant Sorrow adott elő. Craig Ferguson talk-showjában is előadott egy teljesen eredeti dalt, a "Wonky Eyed Girl"-t. 2010-ben ő adta a hangját Gru ősellenségének, Vektornak a Universal animációs filmjében, a Gru-ban. 2011 tavaszán, Michigan-ben elkezdte forgatni legújabb filmjét a "The Five-Year Engagement" címmel, Emily Blunt főszereplésével. 2012-ben ér véget az Így jártam anyátokkal című sorozat, hosszú évek után. Több filmet is beígértek 2013-ra, amiben Jason is szerepel.

Cobie Smulders-Így jártam anyátokkal


Cobie Smulders, 1982. április 3-án született Vancouverben, Kanadában. Jelenleg Los Angelesben él. Édesapja holland, míg édesanyja angol származású. Cobiet apai nagynénjéről, Jacobáról nevezték el, ebből eredt a Cobie név. Gyermekkorában orvos vagy tengerbiológus szeretett volna lenni, de végül a középiskolában színjátszásra adta a fejét és számos előadásban részt vett. 2000-ben befejezte tanulmányait, majd egy modellügynökség felfedezte. Számtalan helyen modellkedett mint például New Yorkban, Milánóban, Párizsban, Japánban és Görögországban.
Cobie Los Angeles-ben él, párjával Taran Killam-al. 2008. november 26-án bejelentették, hogy első gyermeküket 2009 tavaszára várják. 2009. január 28-án megtörtént az eljegyzés és május 16-án megszületett Smulders első gyermeke, aki a Shaelyn Cado Killam nevet kapta. A pár 2012. szeptember 8-án tartotta az esküvőt. 

Legelső szerepét a Jeremiah című sci-fi sorozatban kapta 2002-ben, majd ezt követően számos más sorozatban fordult meg vendégszereplőként, így például: Smallville, Tru Calling - Az őrangyal, vagy a Rémvadászok. Első állandó szerepét az ABC-csatornától kapta 2003-ban, az Elveszett legendák kalandorai címet viselő sorozatban 13 epizódig alakította Juliet Droil karakterét. Közben filmes szerepeket is kapott, legelőször 2004-ben, az Emelt fővel címet viselő Dwayne Johnson mozifilmben láthattuk.
2005-ben főszerepet kapott a CBS-csatornán máig futó How I Met Your Mother (Így jártam anyátokkal) elnevezésű nagysikerű sorozatban. Robin Scherbatsky karakterét formálja meg, aki szintén kanadai. A sorozat meghozta számára a várt hírnevet.
2012-ben már olyan kasszasiker filmben láthattuk viszont, mint a Bosszúállók, amelyben Maria Hill ügynököt alakítja.
Jelenleg a Safe Haven, a The Delivery Man és a They Came Together című filmjein utómunkálatok folynak, előbbi két film 2013-ban kerül majd a mozikba, míg utóbbi csak 2014.re várható. Szintén abban az évben jelenik majd meg az Amerika kapitány második része, melyben a Bosszúállókból ismert karakterét fogja alakítani.
2010-ben szerepelt a New York Stage színpadán a Love, Loss and What I Wore című darabban.
Érdekességek:
♦ Folyékonyan beszél franciául
♦ Hiteles búvárengedéllyel rendelkezik
♦ Közeli barátja Joss Wheldon rendező
♦ Hatalmas rajongója a Vancouver Canucks jégkorong csapatnak
♦ Szereti a Moosehead kanadai sört
♦ A Bosszúállók filmre sokat gyakorolt, hogyan kell bánni a fegyverekkel


Alyson Hannigan-Így jártam anyátokkal

Washington DC-ben született 1974. március 24-én. Egyetlen gyermeke Emilie (Posner) Haas-nek, aki egy ingatlanügynök, és Al Hannigannek, aki egy teherautó-sofőr. Míg édesapja ír, addig édesanyja zsidó származású. Szülei elváltak, mikor Alyson kétéves volt, édesanyjával Atlantába költöztek.


Négyéves korában kezdett reklámokban szerepelni, majd 11 évesen elköltözött Hollywoodba. Édesanyjával élt, a Észak-Hollywood Középiskolában tanult, majd miután sikeresen leérettségizett, meghallgatásokra kezdett járni. Eközben folyamatosan látogatta az édesapját Santa Barbarában. A középiskola után a northridge-i California State Universityre járt egyetemre, ahol pszichológiából diplomázott le. Alyson első filmje, a Marslakó a mostohám című sci-fi komédia 1988-ban jelent meg, melynek másik sztárja Seth Green. Később együtt szerepeltek a Buffy-ban, mint szerelmes pár. Azt követő évben, 1989-ben következett az első igazi TV-s szereplés, amikor szerepet kapott az ABC sorozatában, a Free Spirit-ben. Amikor tinédzser volt, bébiszitterkedés révén segített Bob Saget-nek, aki később narrátorként szerepelt az Így jártam anyátokkalban, ahol Hannigan az egyik főszereplő.


1997-ben Hannigan szerepelni kezdett az egyik népszerű sorozatban, a Buffy-ban, ahol a főszereplő legjobb barátját, Willow Rosenberget kellett alakítania. A sorozat rendkívül sikeres lett, és Alyson rengeteg elismerést kapott, később számos felkérést kapott, többek között az Amerikai Pite első, majd második részében, a Pasik és csajokban, valamint az Amerikai Pite: Az esküvőben. 2004-ben bemutatkozott a londoni West End-en a Harry és Sally színpadi előadásában. 2005-ben kezdődött el az Így jártam anyátokkal forgatása, ahol Alyson kapta az egyik főszerepet, mint Lily Aldrin. Később vendégszereplőként szerepelt a Veronica Marsban, mint Trina Echolls. 2006-ban a Csajozós filmben, a romantikus filmek paródiájában szerepelt. 2009-ben pedig a The Goode Family című animációs sitcomban kapott vendégszerepet, majd 2012-ben az Amerikai pite első három részének folytatásában, a találkozóban szerepelt újra, mint Michelle.


Alyson 2003. október 11-én feleségül ment a szintén színész, Alexis Denisof-hoz Kaliforniában. A házaspárnak két lánya van. Míg Satyana Marie Denisof 2009. március 24-én született, addig Keeva Jane Denisof 2012. május 23-én látta meg a napvilágot.

Neil Patrick Harris-Így jártam anyátokkal

 

Neil Patrick Harris, 1973 június 15-én született Albuquerque-ben, Új-Mexikó államában. A gyerekkorát a szintén új-mexikói Ruidosoban töltötte. Szülei, Sheila és Ron éttermet vezettek. Neil tanulmányait az Albuquerque-i La Cueva középiskolában végezte el, itt szerzett érettségit. Iskolai évei alatt is aktívan vett részt a színjátszásban és musicalekben. Kitűnő tanuló volt és kiváló eredményekkel végzet 1991-ben.


Neil karrierjét 1988-ban kezdte amikor megkapta David Hart szerepét a Clara szíve című filmben, Whoopi Goldberg oldalán, majd ezt követte a Démoni szépség és az Emberevő bíborka.
A ’80-as évek végén és a ’90-es években, Neil számos alkotásban mutatta meg tehetségét, olyan filmekben szerepelt mint a Lehull a lepel, a Csillagközi invázió vagy A második legjobb dolog, és olyan színészekkel játszott együtt mint Madonna, Denise Richards, Kelli Williams és Johnny Galecki.
A ’90-es években Neil megkapta Dr. Doogie Howser szerepét a Doogie Howser, M.D. című sorozatban és az általa megformált karakterrel lopta be magát számos rajongó szívébe. A 2000-es években, Neil karrierje felfelé ívelt, egyre több és több ajánlatott kapot, és nagyobb filmszerepeket is elnyert, olyanokat, mint A hipnotizõr vagy a Téglatesó.
Azonban az igazi hírnevet a CBS csatornán 2005-ben induló, Így jártam anyátokkal című sorozat hozta meg számára, ahol Barney Stinsont alakítja. A legfrissebb hírek szerint berendelték a kilencedik évadot is, így még 2013/2014-ben is láthatjuk a csajozógép szerepében.
A 2000-es évek cégén olyan filmekben kapott szerepet mint A szép szörnyeteg és a Hupikék törpikék, valamint olyan színészekkel játszott együtt mint Jayma Mays, Sofía Vergara, Alex Pettyfer és Vanessa Hudgens.


Neil karrierje során nem csak a filmekre koncentrált, zenei téren is bizonyította tehetségét, mindössze öt élő felvétel albumot bocsátott ki, valamint közreműködött az Így jártam anyátokkal 5. évadában, ahol a Nothing Suits Me Like a Suit című dalt énekelte, valamint közös dal is készült Matthew Morrison-nal, aminek a címe Dream On és felkerült a Glee: The Music, Volume 3 Showstoppers című korongra.


Neil büszkén vallja, hogy homoszexuális, 2004-tól van együtt párjával, David Burtkával, akit a The Ellen DeGeneres Showban ismert meg, 2006 novemberében erősítette meg a korábbi pletykákat – „Örülök, hogy eloszlathatok minden kételyt és félreértést, és büszke vagyok, hogy kimondhatom, hogy egy nagyon elégedett meleg férfi vagyok...” - van két gyermekük, akik ráadásul ikrek - Gideon Scott egy fiú, és Harper Grace egy lány 2010. október 12-én születtek meg egy béranyától.


Neil rajongója a bűvészetnek és maga is bűvész, csakúgy mint Barney. 2006-ban megnyerte a Tannen's Magic Louis Awardot, 2008-ban pedig ő volt a házigazdája World Magic Awards-nak.


Neil első jelölését 1989-ben kapta amikor a „Legjobb fiatal drámaszínész”-nek járó díjára jelölték a Young Artist Awardson, majd ugyanebben az évben jelölést kapott a Golden Globe-díj átadón is, ahol a „Legjobb férfi mellékszereplő” díjára jelölték. Mindkét esetben a Clara szíve című filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki a jelöléseket.
1990, 1991 és 1992-ben pedig három díjat is hazavihetett. 1990-ben a Young Artist Awardson jelölték a „Legjobb fiatal színész televíziós sorozatban”, amely díjat meg is nyert, majd egy illetve két évvel később ugyanezen kategóriában és díjátadón szintén elismerték a munkásságát azzal, hogy neki ítélték a díjat, egymást követő három évben.
A ’92-es évtől egészen 2009-ig a jelölésekkel kellett megelégednie, majd újabb díjat vihetett haza a Bravo A-List Awardsról, ahol az „Első osztályú férfi színész” kategóriában kapott elismerést, valamint megnyerte a „Legjobb férfi színész webes vígjáték-sorozatban” járó díjat a Streamy Awardson.
2009 és 2010-ben megnyerte a „Legjobb színész televíziós vígjáték-sorozatban” járó díjat a Golden Icon Awardon, a díjat az Így jártam anyátokkal sorozatban nyújtott alakításáért. 2010-ben két jelölést kapott a Golden Globe-díj valamint az Emmy-díjátadókon, ugyanebben az évben, pedig 3 díjat is bezsebelhetett, ketőt az Emmy, egyet pedig a Spike Video Game Awardson. 2011-ben pedig a People's Choice Awardson találták a legjobbnak, a „Kedvenc férfi vígjátékszínész” kategóriában.


- Neil rajong a varázslatért. A Magic Castle igazgatótanácsának is tagja Hollywoodban.
- Egy iskolába járt Freddie Prinze Jr.-ral.
- Gyerekkora óta énekel. Édesapja gitározott és közös produkciókat adtak elõ.
- Imádja a Red Bullt. A vállalat megajándékozta őt egy minihűtővel, ami tele volt ezzel az itallal a sok ingyen reklám miatt.
- Két kutyája van: Fred, Watson.
- Kedvenc filmje: Hátsó ablak (Rear Window) 1954-ből.

Michael Douglas

Michael Kirk Douglas 1944. szeptember 25. -én született New Brunswick nevû városkában. Édesapja Kirk Douglas, édesanyja pedig Diana Hill. A szülei színészek voltak. Szülei hogy némi fegyelmet tanuljon, beíratták a Black Fox katonai akadémiára, de mindig nagyon várta a szünidõt, mert a vakáció alatt sok idõt töltött édesapjával, akit elkísért a forgatásokra is. Ekkoriban ismerkedett meg a filmezéssel, s egyre inkább megtetszett neki a dolog, és a Yale Egyetem helyett inkább a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem drámatagozatára iratkozott be, ahol Dany DeVito lett a szobatársa. A filmvásznon a Hail, Hero! címû alkotásban debütált, pacifista hippit játszott, aki úgy dönt, Vietnamba megy harcolni. Ezután számos kisebb szerepben tûnt fel, majd 1972-ben Karl Malden oldalán a San Francisco utcáin címû tévésorozatban a heves, ifjú Steve Keller felügyelõt alakította.
A Kína szindrómában Jane Fonda és Jack Lemmon társaságában szerepelt - õket Oscar-díjra jelölték. Színészként addig nem respektálták igazán, de A smaragd románca férfi fõszerepe meghozta számára a népszerûséget. A Danny DeVito, Kathleen Turner és Douglas trió A Nílus gyöngyében megint együtt szerepelt, s a DeVito által rendezett Rózsák háborúja címû fekete komédia mindhármuknak lehetõséget adott arra, hogy megcsillantsák színészi talentumukat. Késõbb olyan sikeres filmek következtek, mint a Végzetes vonzerõ, és az Olver Stone rendezte Tõzsdecápák, amelyért Michael elnyerte a legjobb férfialakításért járó Oscart, Golden Globe-díjat is kapott, és a kritikusok díjában is részesült

Jeff Goldblum

Szülei zsidó származásúak. 1969-ben
, 17 éves korában befejezte iskoláját, és elutazott New Yorkba, hogy színész legyen. 1974-ben mutatkozott be a filmvásznon a Bosszúvágy című filmben, ahol Charles Bronsonnal játszott együtt. Ebben az időszakban szerepelt a Kaliforniai pókerparti (1974) és a Nashville (1975) című filmekben. Rá 2 évre, 1977-ben szerepet kapott Woody Allen Annie Hall című filmjében. 1982-ben színiiskolát alapított, ahol olyan színészek tanultak, mint például Jim Carrey, Michelle Pfeiffer. A nagy sikert az 1986-os A légy című film hozta meg számára. Ekkor ismerkedett meg Geena Davisszel, akivel 3 évig volt házasságban (1987-1990). Ezek után olyan filmekben szerepelt, mint A földi lányok csábítók (1988), Jurassic Park (1993), A függetlenség napja (film) (1996), Fegyvermánia (1996).
A színész kétszer nősült meg. Első felesége Patricia Gaul volt. 1980-1986-ig voltak házasok, majd 1987. november 1-jén feleségül vette a színésznő Geena Davis-t, akivel három filmben is együtt játszott (többek közt A légy című filmben). A pár 1990 októberében vált el.
Goldblum ezután eljegyezte Laura Dern-t (együtt játszottak a Jurassic Park című filmben), majd Catherine Wrefordot, azonban ez a kapcsolat sem volt hosszú életű.

Will Smith

Élete:
1968. szeptember 25- én született Philadelphiában. Katolikus iskolába járt. Huszonkét évesen volt elsõ lemeze rögzítésekor. Eddig öt albumot jelentett meg. Színészi karrierje miatt nem jutott ideje a zenélésre. Elsõ felesége Sheree volt, aki Trey nevû kisfiát szülte. Kapcsolatuk hamar tönkrement ezért elváltak. Új barátnõje Jada Pinkett, akit késõbb feleségül vet. Elsõ nagy mozissikere a Bad Boys mire jók a rosszfiúk? címû film volt, ezt követe a Men in Black és A Függetlenség Napja címû film amiben ismét nagy nagy sikert aratott. Will szabadidejében golfozik, bowlingozik, kosarazik és biliárdozik.

Karrierje:
Will Smith igen sokrétû tehetség, film- és tévésztár, zenész és producer is egyben. Eddigi karrierjének legnagyobb kihívása az "Ali" címû filmben való teljesítményért számos díjat és elismerést kapott.
Smith a Bad Boys elsõ részének köszönheti, hogy a szórakoztatóipar egyik legviccesebb figurájából az akciófilmek egyik legszexisebb hõsévé lépet elõ.
Smith Hollywood egyik legnépszerûbb színészeként rengeteg szerepet kapott különbözõ kategóriájú filmekben pl.: Bagger Vance (Bagger Vance legendája; dráma);Men In Black (Sötét zsaruk; vígjáték); Independence Day (A Függetlenség napja; akció film).

Martin Lawrence

1965. április 16-án született egy amerikai légierő támaszponton, Frankfurtban, de nem sok időt töltött ott: több további katonai bázis megjárta után a Lawrence-család hamarosan Marylandbe költözött. Martin általános iskolás volt, amikor édesapja (John Lawrence) otthagyta a családot. Ezután édesanyjára, Cholora hárult minden nehézség és gond, ez adta az elsõ nehéz feladatot a kezdõ komikusnak.
A hosszú munkanapok végén nem volt egyszerű folyton megnevettetni a keményen dolgozó anyát.
Eleanor Roosevelt High Schoolban és a Friendly High Schoolban járt iskolába, ezek mellett pedig a Mid-Atlantic Golden Glovesben boxolt. Lawrence komolyan sportolt, szép eredményeket ért el bokszolóként, de nyilvánvaló, hogy a legnagyobb tehetsége az nevettetetésben rejlik.
Az iskolában óra közben is szerette szórakoztatni az osztályt és egyszer azt mondta neki egyik tanára, amennyiben csendben marad fennmaradó időben, abban az esetben megkapja az óra utolsó 5 percét, hogy legújabb poénjait előadhassa.
Az előadás fergeteges siker lett, és eldőlt, hogy Lawrence komikus lesz. Iskolái után már kisebb szerepeket kapott, folyamatosan próbálta eladni magát. Rövid ideig az HBO-nál dolgozott és különböző kábeltévék állandó vendége volt, így figyelt fel rá Spike Lee.
Spike-tól kapta élete első szerepét. Az 1989-es Szemet szemért című filmben játszhatott el egy kisebb szerepet.
A következő film, amelyben viszontláthattuk őt, az a Bumeráng volt, melyben Eddie Murphyvel együtt szerepelt a mozivásznon. A siker teljes volt, ezután a Fox, egy show-műsor vezetésével bízta meg Lawrence-t. A sorozat a Martin címet kapta, óriási népszerűségét az is mutatta, hogy öt teljes szezont megélt.
A siker mellett azonban kritika is érte a feketék sztereotip ábrázolása miatt, többek közt Bill Cosbytól. Lawrence közben zenével is próbálkozott, New Yorkban a koncertjén teltház volt.
1995-ben a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? című akciófilmben láthattuk Will Smith-szel.
1997-ben a Nekem 8 című akció-vígjátékban.
1999-ben Állj, vagy jövök! című filmben láthattuk őt ill. ugyanebben az évben újra Eddie Murphyvel láthattuk őt az Életfogytigban
2000-ben a mindenki által ismert Gagyi mami című filmben alakított kiemelkedőt.
2001-ben a Négybalkéz című amerikai vígjátékban láthattuk őt Danny DeVitoval.
Szintén 2001-ben láthattuk őt a Gagyi lovagban, melyben ő játszotta a főhőst, aki a modern világból egyszer csak visszacsöppen a középkorba.
2002-ben a Nemzetbiztonság BT. című amerikai akció-vígjátékban szerepelt. Ebben az évben készült róla egy vígjáték Martin Lawrence, a dumagép címmel.
2003-ban elkészült a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? című film folytatása, a Bad Boys 2. - Már megint a rosszfiúk címmel.
2005-ben a Újra a pályán című családi vígjátékban szerepelt, majd a Gagyi maminak is jött a folytatása.
2006-ban a Nagyon vadon című amerikai animációs-filmben kölcsönözte a hangját Boognak.
2007-ben a Faterok motoron című filmben láthattuk őt, olyan sztárok mellett mint John Travolta vagy TIm Allen.
2008-ban a Vad vakáció című vígjátékban ill. a Tan-túrában játszott.
Ezután 1 évet kihagyott, majd 2010-ben tért vissza a Haláli temetéssel.
2011-ben érkeznek legújabb filmjei, a Gagyi mami 3. része és a The Skank Robbers című film.

1995-ben vette feleségül Patricia Southallt, a többszörös szépségkirálynőt, a násznépben ott volt Eddie Murphy és Will Smith is. Ez idő tájt mindenki számára úgy tűnt, Lawrence élete sínen van. Valójában ekkor már látható volt, hogy valami nincs rendben. Egy erőszakos kitörése után pszichiátriai kezelésre küldték, de a legnagyobb botrány 1996 májusában történt: Lawrence pisztollyal hadonászva fenyegette a járókelőket egy Los Angeles-i kereszteződésben.
Ez idő tájt mindenki számára úgy tűnt, Lawrence élete sínen van. Valójában ekkor már látható volt, hogy valami nincs rendben. Egy erőszakos kitörése után pszichiátriai kezelésre küldték, de a legnagyobb botrány 1996 májusában történt: Lawrence pisztollyal hadonászva fenyegette a járókelőket egy Los Angeles-i kereszteződésben.
Júliusban újabb fegyverrel kapcsolatos visszaélést követett el, családja ekkor egy rehabilitációs intézetbe utalta. Felesége szerint alig két nap után elhagyta az intézetet, és nem sokkal utána megtámadta őt. Patricia lányukkal együtt elköltözött otthonról, és testőröket fogadott. Lawrence erre, 20 hónap házasság után, beadta a válókeresetet. Újabb bajok is jelentkeztek, Tisha Campbell, a Martinból otthagyta, arra hivatkozva, hogy szexuálisan zaklatta őt.

2013. április 7., vasárnap

Martin Scorsese



Súlyos asztmája miatt nem játszhatott a környékbeli gyerekekkel, így gyermekkori évei nagy részét a moziban töltötte. A munkásosztályból származó szüleivel, Charles és Catherine Scorsese-vel New York Little Italy részébe költözött, ahol többnyire szicíliaiak laktak. A katolikus nevelésben részesült Martin eredetileg papnak készült, de rájött, hogy az õ igazi hivatása a mozi. Beiratkozott a New York-i Egyetemre, ahol 1964-ben diplomázott film szakon. 1963-ban készítette elsõ filmjét, egy 9 perces rövidfilmet, aminek címe Mit keres egy ilyen szép lány, egy olyen helyen mint ez? volt. Majd 1969-ben megrendezte elsõ nagyjátékfilmjét a Ki kopog az ajtómon címen. A fõszerepet Harvey Keitel játszotta, aki késõbb állandó alkotótársa lett. Scorsese tanított a New York-i Egyetemen, tanítványai közé tartozott Oliver Stone is.

A hetvenes években Hollywoodba ment, ahol vágóként dolgozott, és Roger Corman producer vette szárnyai alá. Martin az AIP részére készítette el elsõ nagyjátékfilmjét Boxcar Bertha címen, ami még nem volt méltó a tehetségéhez. Az Aljas utcák azonban már meghozta számára a várva várt sikert. Az önéletrajzi ihletésû filmben népszerû zenéket alkalmazott és egyedi stílustechnikát. A filmben Keitel mellett feltûnt egy fiatal tehetség, Robert De Niro is. Arizónában kezdett hozzá az Alice már nem lakik itt címû film forgatásához, 1974-ben. A fõszerep Ellen Burstyn-nek meghozta a legjobb színésznõ Oscar-díját. Az 1974-ben készített Italianamerican dokumentumfilmjében feltûntek a szülei is, ez Scorsese kedvenc darabja. Ez évben elkészítette a Taxisofõr címû erõszak-filmjét, Robert De Niróval a fõszerepben. Hatalmas kasszasikert értek el vele és négy Oscar-díj jelölés mellett az 1976-os cannes-i filmfesztivál Arany Pálmáját is hazavitte. Ugyanebben az évben megszületett Domenica Cameron Scorsese nevû leánya Julia Camerontól. 1977-ben az elsõ nagy költségvetésû, New York, New York címû filmben Liza Minellit szerepeltette De Niro oldalán. A film ugyan a kritikusok körében nagy tetszést aratott, azonban a mozipénztárakban megbukott. Martin szenvedélybetege lett a kokainnak és 1978-ban a sikeres elvonókúra után a második felesége elvált tõle.

1980-ban készítette a Dühöngõ bika címû klasszikussá vált moziját. Robert De Niro ötlete volt, hogy filmet készítsenek a volt középsúlyú bokszbajnok, Jake La Motta önéletrajzából. A zseniális küzdelmeken túl – fekete fehér hallucinációk villogó vakukkal és brutális ütésekkel, amelyeket Michael Chapman operatõr görkorcsolyán száguldva rögzített-Scorsese számos megható jelenetet mutat. A Dühöngõ bika a férfiasságról szól, ami nem kíméli a nõket sem. Robert De Niro, aki 30 kilót hízott a szerep kedvéért megkapta az Oscar-díjat, valamint Telma Schoonmaker is, Martin állandó vágója. 1983-ban a Komédia királya után nekikezdett a Krisztus utolsó megkísértése címû sokat vitatott filmjének, de csak az elõkészítési fázisba jutott anyagi gondok miatt. 1986-ban készítette el A pénz színe címû filmjét, amiért Paul Newman megkapta élete elsõ Oscar-díját. 1987-ben elkészíti Michael Jackson Bad címû videoklipjét, majd a Pénz színe kasszasikerének köszönhetõen megrendezi a három évvel korábban elkezdett Krisztus utolsó megkísértése moziját. A katolikus egyház betiltotta hívei körében, ami csak rásegített a mozipénztárak elõtti sorbanállásra.

Az 1990-ben forgatott Nagymenõket A Keresztapa mellett a legjobb maffiafilmek között tartják számon, ez Joe Pesci számára is meghozta a rég áhított Oscar-díjat. A társíró, Nicholas Pileggi könyvébõl építkezõ film tömérdek bennfentes adata miatt jóval tényszerûbb, mint a mítoszteremtõ A Keresztapa (1972). A rettegés foka remake és az Ártatlanság kora kosztümös darabja után elkészíti 1995-ben a Casino címû filmjét, ami egyes kritikusok szerint valójában a Nagymenõk remake-je. Scorsese a Nagymenõk fõszereplõivel és forgatókönyvírójával kerül itt újra össze. A Casino a Las Vegas-i gengszterek életérõl szól a hetvenes években, amikor a maffia irányította a játékvárost. A háromórás filmben Scorsese minden stílusjegye felismerhetõ – bensõséges környezetfestés, hosszú jelenetek, slágerekkel teli filmzene. 1997-ben megkapja az Amerikai Filmintézet Életmûdíját.
A 2002-es, New York bandái címû 100 millió dolláros költségvetésû mozi, Scorsese addigi legdrágább filmje 10 Oscar-jelölést jelentett, de egyetlen díjat sem kapott meg. Martint az Aviátorért újra jelölték a legjobb rendezõ díjára, de alulmaradt Clint Eastwooddal szemben a 2005-ös gálán. Két évvel késõbb a két legendás filmes ismét megmérkõzött: ezúttal Scorsese vihette haza az aranyszobrocskát A tégla rendezéséért. Az elismerés 25 évet váratott magára.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino 1963. március 27-én látta meg a napvilágot Knoxville-ben. Anyja Connie McHugh félig ír, félig cherokee indián. Apja, Ton Tarantino olasz származású, akit azonban soha nem ismert, hisz a születése után elhagyta édesanyját. Gyermekkorában nem sok izgalmas dolog történt vele. Tanulmányait nem fejezte be. Az iskolában rossz tanuló Quentin, ott hagyta az iskolát és inkább színészi képességeiből kívánt megélni, kevés sikerrel. Így 22 évesen egy videotékában kezdett dolgozni, ahol későbbi társával megismerkedett, Roger Avaryvel. A munka mellett a férfival mindennap filmet néztek, amiket kockáról kockára elemeztek.

Első filmes próbálkozása 1986-ban történt (My Best Friend´s Birthday) kevés sikerrel, hisz nem készült el a befejezése sem. 1987-ben elkezdte megírni a Tiszta románc forgatókönyvet, amelyet később felső utasításokra kettészabtak. Végül a forgatókönyv 50 ezer dollárért elkelt.
Ezután elszerződött segédírónak egy kis hollywoodi produkciós társasághoz, a CineTel-hez, Lawrence Benderhez. 1992-ben készítette első nagyjátékfilmjét Harvey Keitel támogatásával, aki saját 400 ezer dollárjával is beszállt. Tarantino 28 évesen megírta a Kutyaszorítóban forgatókönyvét. A Kutyaszorítóban egy balul sikerült gyémántrablás következményeit meséli el. Tele van később sokat idézett aranyköpésekkel és kiváló színészi alakításokkal. Időközben Bender-rel közösen megalapították az A Band Apart Productions-t.
Tarantino karrierje innentől szárnyra kap: Tony Scott rendezésében a mozikba kerül a Tiszta románc. A rendező Oliver Stone-nal ellentétben nem formálja saját ízlésének megfelelően a videótékás csodagyerek írását. Az üdítően stílusos párbeszédek megragadnak a nézőben; Dennis Hopper és Christopher Walken zseniális dialógusát a mórokról az év öt legjobb jelenete közé választják. A film érdekessége még néhány óriási sztár minimális szerepe, így Samuel L. Jackson vagy Brad Pitt kétsoros szerepe is.
Quentin felkérést kapott, hogy készítsen el egy epizódot az X-Aktákból, de helyette inkább nekilátott megírni az újabb forgatókönyvét, a Ponyvaregényt. A mai napig kultuszfilmnek számító alkotás az 1994-es Cannes-i Filmfesztiválon elhozta az Arany Pálma díjat, illetve több mint 100 millió dollárnyi bevételt hozott. Quentin bezsebelte a legjobb forgatókönyvét járó díjat a BAFTÁ-n, az Arany Glóbuszon, illetve az Oscar-on.
A csúcsra jutott Tarantino a legnagyobb stúdióktól kapott felkérést többek között a Men in Black – Sötét zsaruk megrendezésére, valamint a Féktelenül-re. QT visszautasította ezeket az ajánlatokat, és inkább egy tévésorozat epizódját rendezte (Vészhelyzet: Anyaság című epizód) a Warner Brothers megbízásából.
A következő években Quentin pályafutása gyorsan ível felfelé, azonban nem hajlandó feladni rendezői szabadságát, még akkor sem, amikor a Directors Guild of America tagságot ajánl fel számára. Azonban az ebből adódo incidens nem törte derékba a karrierjét, hisz Rodriguezzel együtt elkészíti az Alkonyattól pirkadatig című filmet, amely magába hordozz több műfaji elemet (western, vámpírfilm).
1997-ben elkészül a Jackie Brown című alkotása, amelynek a forgatókönyvírója és a rendezője is egyben. Majd hosszabb hallgatás után 2002-ben elkezdi forgatni a Kill Bill-t, mely a keleti harcművészet elemeire épül. 2004-ben elkészült a Kill Bill második része, amely nem annyira dinamikus, mint az első rész, azonban itt is bőven jut a néző számára az utalásokból, a rejtett üzenetekből. 2004-ben felkérést kapott a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöki posztjára, amit örömmel elvállalt. 2004 után 2007-ben tért vissza a Grindhouse című alkotásával.
Azonban az évek során nem csak rendezőként és forgatókönyvíróként tevékenykedett, hanem színészként is, ilyen volt a Desperado, Alkonyattól pirkadatig, Sátánka vagy a Szabadság vihara.
2012-ben ismét rendezői székbe ült, hisz elkészült a Django című filmje. A film 2013-ban több díjat is kapott. Két Bafta, két Golden Globe és két Oscar díjat zsebelt be két kategóriában:
- Legjobb férfi mellékszereplő (Christoph Waltz),
- Legjobb forgatókönyv.


- nevét Burt Reynolds Gunsmoke című sorozata után kapta,
- gyermekkorában ételhordozó dobozokat gyűjtött,
- a Video Archives videotékában, ahol 22 évesen kezdett dolgozni, játszódik a Jackie Brown és a Kill Bill néhány jelenete is,
- a Kutyaszorítóban 252-szer, míg a Ponyvaregényben 271 alkalommal hangzik el a fuck szó.

Kedvenc filmjei: Battle Royal, Csak az a szex, Audition, Dao, Boogie Nights, Dogville, Harcosok klubja, Végre péntek, A gazdatest, A bennfentes, JSA, A halál jele, Mátrix, Rendőrsztori 3., Haláli hullák hajnala, Féktelenül, Sebezhetetlen, Elveszett jelentés.

Andy Garcia

A kubai születésû Garcia több megpróbáltatáson esett át a hazájában. Ikerként született, de a másik embrió nem fejlõdött ki: egyszerûen „lenyiszantották”. Castro hatalomra kerülését követõen a család Miami Beachre emigrált, és ezt Garcia a mai napig sem heverte ki. Úgy érezte, számûzetésben él, és a helyi viszonyok közt, nyelvtudás híján gyakran az öklével kellett megvédenie magát. A gimnáziumban jóképûsége és atlétikus termete miatt népszerû volt a diákok közt, de egy hirtelen jött betegség kerékbe törte kosaras álmait. Ezután fordult a színészet felé, ami megváltoztatta az életét.
A Florida International University dráma szakán tanulta ki a mesterséget, közben szállítómunkásként és pincérként dolgozott. Az 1985-ös Hill Street Bluesban kapta az elsõ kisebb szerepét, ám karrierje akkor indult be igazán, amikor a 8 Million Ways címû filmben eljátszotta a kokainbáró figuráját. A következõ évben már egy olyan sztárrendezõvel dolgozott, mint Brian De Palma az Aki legyõzte Al Caponét címû gengszter moziban. A Fekete esõben Ridley Scott egy Japánban szökött Jakuza-tagot üldözõ zsaru szerepét osztotta rá, majd ennél is nagyobb megtiszteltetés érte, amikor Francis Ford Coppola meghívta a Keresztapa 3. részébe.

Kevésbé ismert filmjei közé tartozik a Dissapearance of Garcia Lorca, ahol híres druszáját, a nagy költõt alakította. A fõ zsánert máig a maffia- és zsarufilmek jelentették, ennek ellenére sokkal fontosabb számára, hogy megrendezze a The Lost City címû mozit Guillermo Caberara Infante kubai író forgatókönyvébõl egy fiatalemberrõl, aki elhagyni kényszerül a hazáját Castro hatalomátvétele után. Garcia szívesebben van a családjával, minthogy hollywoodi partikon lógjon, és máig is tartja magát az olyan avitt szokásokhoz, hogy például feláll, ha egy hölgy lép a szobába, és a „latin szeretõ” rajongóinak legnagyobb bánatára nincs olyan szerep, aminek a kedvéért levetkõzne.

Leonardo Wilhelm DiCaprio 1974. november 11-én, Los Angelesben született Irmelin Indenbirken német származású titkárnő, valamint George DiCaprio képregényrajzoló és forgalmazó egyetlen gyermekeként. Édesanyja még az 50-es években költözött Németországból az Egyesül Államokba; édesapja olasz, német és amerikai felmenőkkel rendelkezik; anyai nagyanyja, Helene Indenbirken (született Yelena Smirnova) pedig Oroszországból vándorolt be Németországba. Szülei Los Angelesben, a főiskolán találkoztak, azonban elváltak, amikor Leo egyéves volt. Nagyrészt édesanyja nevelte, de apjával is sokat találkozott. Los Angeles közelében nőtt fel, iskoláit a Seeds Általános Iskolában kezdte, majd a John Marshall Középiskola után a Center for Enriched Studies tanulója lett négy évre.

Karrierjét reklámokban és oktatófilmekben kezdte. Első komolyabb szerepe az 1990-es Parenthood (Vásott szülők) című sorozatban volt, amelyben 12 epizód erejéig volt látható, ám ezzel egy időben több egy epizódra szóló szerződése volt folyamatban. Mindezek ellenére mégis a Santa Barbara című sorozatban néhány részben alakított Mason Capwell karakterével szerezte meg első díját a Young Artist Awardson, mint Legjobb fiatal színész. Filmes debütálása a Rémecskék 3 című horror-vígjátékban volt, az áttörésrést azonban két évvel később az Ez a fiúk sorsa című film hozta meg, ahova 400 fiatal, feltörekvő színész közül kiválasztották, hogy Robert De Niro oldalán szintén főszerepet játsszon a filmben. Szintén 1993-ban jelent meg a Gilbert Grape, melyben Johnny Depp szellemi fogyatékos öccsét alakította. A filmben nyújtott alakítása annyira meggyőzte a szakma kritikusait, hogy alakításáért Golden Globe és Oscar-díjra jelölték. Ekkor mindössze 19 éves volt. Erőfeszítései és tehetsége megtérülni látszottak: egyre nagyobb nevek oldalán kapott szerepeket. 1995-ben a Gyorsabb a halálnál című western filmben játszott Gene Hackmannel, Sharon Stone-nal és Russell Crowe-val. 95-ben további két filmje is megjelent, melyeknek köszönhetően tovább nőtt a népszerűsége. Az Egy kosaras naplójában a drogos Jimmy Carrrollt, a Teljes napfogyatkozásban pedig egy 19. századi költőt, Arthur Rimbaudot formálja meg, aki homoszexuális kapcsolatot folytat Paul Verlaine-nel. 1996-ban a Baz Luhmann rendezésében készült Shakespeare-dráma, a Romeo + Júlia férfi főszerepét kapta meg. A film érdekessége, hogy megtartotta az eredeti műben szereplő párbeszédeket.
Az igazi sztárok közé azonban akkor sikerült belépnie, mikor Kate Winslet oldalán főszerepet játszott James Cameron 1997-es Titanic című valós történeten alapuló filmjében. A film a mai napig a legtöbb bevételt hozó filmnek számít a világon, emellett pedig tizenegy Oscar-díjjal jutalmazták. A nagy sikernek köszönhetően az egész világ megismerte a nevét, és világszerte tini lányok millió kezdtek el érte rajongani, és ráaggatták a szívtipró jelzőt.
1998-ban A vasálarcosban egyszerre két szerepet, XIV Lajos királyt és Fülöpöt alakította. Annak ellenére, hogy a film vegyes kritikákat kapott, mégis 180 millió dollár bevételt hozott világszerte. 2000-ben Alex Garlang 1996-os, azonos című regénye alapján készült A part című kalandfilmben formálta meg Richardot, aki hátizsákos turistaként keresi a tökéletes lakhelyet egy a Thai-öbölben. A munkálatok alatt azonban a készítők összetűzésbe kerültek a thai hatóságokkal Ko Phi Phi szigete miatt, mert a forgatás az ott folyó munkák nem tettek jót a környezetnek, és illegális is volt.
Igyekezett maga mögött hagyni a róla kialakult képet, és sokrétű színésszé válni. Ennek első lépéseként főszerepet vállalt Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz! (2002) című filmjében, ahol Frank Abagnale Jr-ként még 19 éves kora előtt több személyiséget felhasználva több millió dolláros csalásokat követ el a 60-as években. A forgatások 52 napig tartottak 147 helyszínen, a kritikák is kedvezőek voltak, tehát előre borítékolható volt a film sikere, amit aztán később a 351 millió dolláros bevétel is igazolt. Szintén 2002-ben szerepelt Martin Scorsese New York bandái című filmjében, amely a 19. század közepén játszódik. Ez a film volt Scorsese legnagyobb költségvetésű (103 millió dollár) filmje, azonban a nyolc hónapnyi munka meghozta a gyümölcsét, és bár Leo alakítását a kritikusok dicsérték, ezt felülmúlták a Daniel Day-Lewisról alkotott vélemények. Leo folytatta a közös munkát Scorsesével. Ennek eredménye az 1920 és 1947 között játszódó Az aviátor (2004) lett, amelyért megkapta második Oscar-jelölését, azonban ezt sem sikerült díjra váltania.
A Scorsesével közös, harmadik filmjük A tégla (2006) lett, amelyben Billy Costigant, a bostoni maffiába beépülő FBI-ost alakít. Ugyanebben az évben jelent meg a Véres gyémánt is, melyben Jennifer Connelly és Djimon Honshu oldalán alakította Danny Archer gyémántcsempészt, amelyért harmadszor is esélyt kapott az Oscar-díj elnyerésére. 2008-ban a David Ignatius regénye alapján készült Hazugságok hálójában, majd ismét Kate Winslet oldalán, a színésznő akkori férje, Sam Mendes rendezésében készült A szabadság útjaiban láthatják a nézők. Utóbbiért a 66. Golden Globe Díjátadón mindkét főszereplőt jelölték a filmben nyújtott alakításukért.
Azt, hogy Leo szívesen dolgozik együtt a jól bevált rendezőkkel, mi sem bizonyítja jobban, hogy 2010-ben ismét egy Scorsese-filmben, a Viharszigetben vállalt főszerepet, ami egy szigeten található pszichiátriai intézetben játszódik. Még ebben az évben a mozikba került a Christopher Nolan által rendezett sci-fi, az Eredet is, melyben az álmokat kutatják. A film a megjelenés nyitónapján 21 millió dollárt, az első hét után pedig máris 62,7 millió dollár bevételt ért el. A Clint Eastwood által rendezett életrajzi filmben, a J. Edgarban (2011) az FBI első, ellentmondásos igazgatójának, J. Edgar Hoovernek az életét és karrierjét követhetjük nyomon Leó főszereplésével. 2012 végén került a mozikba a Quentin Tarantino rendezésében készült Django elszabadul (Django Unchained), amelyben a rabszolgatartó Calvin Candie-t formálja meg.
Még ebben az évben bemutatásra kerül A nagy Gatsby (The Great Gratsby), majd pedig Martin Scorsese-vel ötödik közösen elkészített filmje, a The Wolf of Wall Street, amely egy 1900-as években megtörtént tőzsdeügynök csalási és pénzmosási ügyét dolgozza fel.

Leo elkötelezett környezetvédő, így hibrid autója van, és házát felszereltette napelemekkel. 2007-ben a 11 Hours (Az utolsó óra) című filmjének promóciója során szót emelt a globális felmelegedésről, miszerint ez napjaink legfontosabb környezetvédelmi kihívása. Még 1998-ban édesanyjával együtt 35 ezer dollárt adományozott a Leonardo DiCaprio Computer Cneternek, ami annak a Los Angeles Puclic Library-nak az része, amely gyermekkori otthona helyén épült. Az épületet az 1994-es Northridge-i földrengés után újjá kellett építeni, hogy 1999-ben újra megnyithassák, a színész pedig ehhez járult hozzá. A 2004-es elnökválasztáson John Kerry szenátor elnöki kampányát támogatta, a 2008-ason pedig Matt Damonhoz hasonlóan Barack Obama kampánya mellett tette le voksát demokrataként. 2006-ban, a Véres gyémánt című filmjének forgatása során a mozambiki SOS Children's Village (SOS Gyermekfalu) néhány lakóját látogatta meg, és elmondása szerint nagy hatással volt rá ez az élmény. 2010-ben pedig 1 millió dollárt adományozott a Haiti földrengés károsultjainak megsegítésére, valamint ugyanennyit az orosz Wildlife Conservation Society-nek. Los Angeles-i és New York-i otthona mellé vásárolt egy belizei szigetet is, ahol öko-barát otthont rendezett be.

Szerelmi élete gyakori és kedvelt témája a médiának, ugyanis barátnői egytől-egyig ismertek a modellszakmában. 2001-ben találkozott a német származású brazil modellel, Gisele Bündchennel, akivel egy se veled, se nélküled kapcsolatot folytattak 2005-ig. Még ugyanebben az évben, novemberben összejött a szintén modellként dolgozó, izraeli Bar Refaelivel, akivel a U2 egyik Las Vegas-i partiján ismerkedett meg. Leo 2007 márciusában ellátogatott Hod Hasharonba, ahol barátnője bemutatta szüleinek. 2009 júniusában közös megegyezés után tartottak egy hat hónapos szünetet, majd 2010 elején ismét egy párként mutatkoztak. December olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a színész át akar térni a zsidó vallásra, hogy barátnőjét az ő vallásának hagyományai szerint vehesse feleségül. erre azonban nem került sor, ugyanis 2011 májusában szakítottak, de barátként továbbra is tartják a kapcsolatot. A 2011-es Cannes-i Filmfesztivál alatt jött össze a Gossip Girl egyik szereplőjével, Blake Lively-vel, ennek azonban pár hónap múlva, októberben vége lett. 2011 decemberében került nyilvánosságra a kapcsolata a Victoria’s Secret modellel, Erin Heathertonnal, akivel Sydney-ben a The Great Gatsby című filmjének munkálatai alatt találkozgatott. Erinnel való kapcsolatának 2012 októberében lett vége.

– Egyik legjobb barátja Tobey Maguire, akivel még 1990-ben találkozott a Parenthood című sorozat meghallgatásán.
– A Titanic főszereplőnőjével, Kate Winslettel szintén nagyon jó barátok.
– Az 1995-ben forgatott Don kocsmája című film észak-amerikai terjesztését a másik főszereplővel, Tobey McGuire-rel megakadályozták, ők ugyanis nem szerették volna, ha film bemutatásra kerül a mozikban. A filmet végül mégis bemutattál a 2001-es Berlini Filmfesztiválon.
– 2007 májusában a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé sorolta.
– Az első reklám, amiben szerepelt, egy tejreklám volt.
– 1996-ban visszautasított egy James Dean életéről szóló film főszerepét, mert nem tartotta magát elég tapasztaltnak hozzá.
– Példaképei Robert De Niro és Jack Nicholson.
– Legszívesebben Martin Scorsesével dolgozik együtt.
– Ő lett a hetedik legfiatalabb színész, akit Oscar-díjra jelöltek.
– Gyermekkorában néhányszor az édesanyjával járt Németországban, hogy meglátogassák ott élő nagymamáját.

Christopher Walken

Christopher Walken 1943. március 31-én született Astoriában,Queensben, New Yorkban metodista családba Ronald Walken néven. Keresztnevét Ronald Colman színészről kapta. Édesanyja Rosalie Russel Skóciából, Glasgowból emigrált az Egyesült államokba, míg apja Paul Walken Németországból két testvérével Wilhelmmel és Aloisszal. Paul Walken volt a tulajdonosa és vezetője a Walken's Bakery-nek Astoriában.
Édesanyjának voltak álmai a sztárságról és ennek hatására Christopher és testvérei Kenneth és Glenn gyerekszínészek lettek az 1950-es években. A  Hofstra University-n tanult, de nem fejezte be, mert a musicalek jobban érdekelték, amelyekkkel turnézni is ment és így találkozott Georgianne Thon-nal, aki a felesége. Eleinte tácolni tanult a Washington Dance Studio-ban, míg nem váltott szerepekre színházban és filmekben.

Először a  Golden Age of Television-nál tűnt fel. A The Colgate Comedy Hour után döntötte el, hogy színész lesz. The Wonderful John Acton-ban tűnt fel ezután, mint narrátor. Ekkor még Ronnie Walken néven volt ismert.
A következő két évben gyakran szerepelt a TV-ben és virágzó karrierje volt a színházban.  1954-56 között a The Guiding Light című szappanoperában játszott.1964-ben változtatta meg a nevét Christopherre egy barátja javaslatára, mondván, hogy ez a név jobban illik hozzá, mint a Ronald. (Az utolsó karaktere Ronnieként Chris volt.)  Manapság jobban kedveli a Chris becézést, mint a Christophert. 1969-ben vendészereplő volt a  Hawaii Five-O-ban, mint Walt Kramer.
Kisebb szerepe volt a  Sydney Lumet  The Anderson Tapes című filmjében, ahol Sean Connery mellett játszott. 1972-ben The Happiness Cage-ben játszotta eslő főszerepét. Ebben a sci-fiben egy szociopata amerikai katonát játszott, aki Németországban állomásozott.
Paul Mazursky filmjében a Next Stop, Greenwich  Village-ben Chris Walken név alatt dolgozott  és egy fiktív költőt játszott. Woody Allen 1977-es Annie Hall című filmjébe, Walken Annie Hall (Diane Kneaton) öngyilkos testvérét játszotta. Shoot the Sun Down-ban tűnt fel 1978-ban. Nick Nolte-tel együtt szerepeltetni akarták George Lucas Han Solo részében a Star Warsból, de végül Harrison Ford lett benne.
 Michael Cimino A szarvasvadász című 1978-as filmjében nyújtott alakítása miatt Oscar díjat nyert, mint a legjobb férfi mellékszereplő. Egy pennsyvaniai fiatalt játszott, akit érzelmileg tönkre tett a vietnámi háború. Ahhoz, hogy a megjelenése illjn a karakterhez Christopher egy hétig csak banánon és rizsen élt.

Morgan Freeman

Morgan Freeman 1937. június 1-én született idősebb Morgan Porterfield Freeman borbély és Myme Edna Revere takarítónő negyedik gyermekeként.  Édesapja 1961-ben májzsugorodás miatt  meghalt. Gyermekkorában a családjával gyakran költöztek. Nyolc évesen már főszerepet játszott az iskolai színdarabban, tizenkét évesen megnyert egy állami drámaversenyt, és a középiskola évei alatt pedig a nashville-i székhelyű rádióműsorban működött közre.

1955-ben egy részleges színi ösztöndíjat utasított vissza Jackson Állami Egyetemen, hogy szerelőként dolgozhasson az Egyesült Államok Légierejénél.
A '60-as évek elején Los Angelesbe költözött, és Los Angeles-i Közösségi Főiskolán másolóként dolgozott. New York-ban '64-es Világkiállításon táncosként dolgozott, illetve San Franciscóban, ahol az Opera Kör zenei társulat tagja volt. Statisztaként feltűnt az 1965-ös "The Pawnbroker" című filmben. 1967-ben " Viveca Lindfors" mellett játszott a "The Nigger Lovers" címet viselõ darabban, mielőtt sor került Broadway-debütjére a "Hello, Dolly!" 1968-as, teljes egészében afro-amerikai színészek által előadott verziójában.

Az 1980-as években többször tűnt fel mellékszereplőként számos mozifilmben. Első Oscar-jelölését az 1987-es "Hamis riport"ban való epizódszerepéért kapta. 1989-ben címszerepet kapott a "Miss Daisy sofõrje" című filmben és "Az 54. hadtest"ben. Előbbiért megszerezte második Oscar-jelölését, de ezúttal már a főszereplő kategóriában. Első saját filmjét 1993-ban megrendezte, melynek címe "Bopha!". 1994-ben játszott "A remény rabjai" ünnepelt filmváltozatában.  A '90-es években már megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy halhatatlanul beírodott a filmtörténelembe olyan filmekkel, mint a "Robin Hood, a tolvajok fejedelme", a "Hetedik", vagy a "Deep Impact".

2005-ben végül végre elnyerte az Oscar-díjat Clint Eastwood "Millió dolláros bébi" című filmjében nyújtott alakításáért, mint mellékszereplõ színész. 2007 végén került a mozikba Rob Reiner "A bakancslista" című rendezése, melyben Jack Nicholsonnal játszik együtt. 2008 nyarán két képregény alapján készült filmben is szerepelt: elsőként a "Wanted" című akciófilmben, majd az újabb Batman-moziban, a "Sötét lovag"ban.

Egyedi hangjának köszönhetően gyakran vállal narrátori feladatokat. 2005-ben két sikerfilmben, a "Világok harcá"ban és az Oscar-díjas "Pingvinek vándorlása" című dokumentumfilmben is hallható volt a hangja.

1967. október 22-étől 1979-ig volt Jeanette Adair Bradshaw férje. 1984. június 16-án vette el második feleségét, Myrna Colley-Lee-t, akitől egy Morgana nevű lánya született. Korábbi kapcsolataiból két fia van, Alphonso és Saifoulaye, s mellettük adoptálta első felesége lányát, Deenát. A Mississippi állambeli Charlestonban, illetve New York Cityben él. Rendelkezik privát pilótaengedéllyel és társtulajdonosa és működtetője a Madini nevű étteremnek, illetve a Ground Zero bluesklubnak; mindkettő Clarksdale-ben, Mississippiben található.
2008-ban nem sokkal a Batman mozi bemutatása után autóbalesetet szenvedett, majd bejelentette, hogy huszonnégy év után elválik nejéől, Myrna Colley-Lee-től. Állítólag már több hónapja együtt van Mary Joyce Hays-el, csak nem akarták nyilvánosságra hozni kapcsolatukat.

Freeman ellenzője a Black History Month-nak („Fekete Történelmi Hónap”), s nem vesz részt semmilyen ehhez kapcsolódó eseményen. Úgy nyilatkozott, „Nem akarok fekete történelmi hónapot. A fekete történelem az amerikai történelem.” Szerinte az egyetlen módja a rasszizmus megállításának, ha nem beszélnek róla többet, s megjegyzi, hogy nincs „fehér történelmi hónap.” Egy a 60 Minutes műsorvezetőjének, Mike Wallace-nak adott interjúja során azt mondta, „Nem nevezem többé fehér férfinek, s arra kérem, hogy Ön se nevezzen engem többet fekete férfinek.”

2006. október 28-án, életműdíjjal tüntették ki az első Mississippi's Best Awardson, Jacksonban, a nagyvásznon és azon kívül végzett munkájáért.

Művészetek és Levelek Doktora tisztelebeli diplomát kapott a Delta State Universitytől 2006-ban.
 Freeman 2008. augusztus 3-án éjjel súlyos közúti balesetet szenvedett Mississippi államban.Csak nagy nehezen tudott felépülni. A baleset után 2 évvel is alig tudta mozgatni a bal kezét.
Morgan nemrég vált el második feleségétől,Myrna Colley-Lee -től ,ugyanis a nő nem bírta elviselni,hogy az első feleségének unokojához gyengéd szálak kötik(aki jelenleg is a partnere,de erről pontos információt még nem tudunk)

Justin Long

Justin Jake Long 1978. június 2-án született a Connecticut állam béli Fairfield-ben.
Õ a második fia (a háromból) R. James Long neves professzornak, aki a Fairfield University-n filozófiát tanít. Édesanyja, a Boradway egyik színésznõje, Wendy Long.
Long már gyerekkorától a Broadwayen játszott kisebb szerepeket, mellette pedig iskolába járt.

Egy színész, kinek széles, barátságos mosolya és erõs szemöldökei rejtélyesen hasonlítanak Tim Allenhez. Justin Long akaratlanul is ismert lett Britney Spears történelmi világuralomra törése során, amikor szerepelt a 2002-ben debütált 'Britney Spears: Álmok útján' c. filmben. Szerepe során csókot is váltott a főhősnővel, amivel rengeteg rajongói honlapon ódákat zengtek róla.

3 évvel a csinos popsztárral való csók elõtt azonban más filmekben is szerepelt.
1999-ben a sci-fi "Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés" címû filmben láthattuk mint stréber, olyan sztárok oldalán, akár Alan Rickman vagy a 'hasonmás' Tim Allen.

2000-tõl az Ed címû TV sorozatban hódított, majd 2001-ben jött újabb fimje, a "Hurrá, tábor!" melyben magányos bunkmate volt.
Ugyanebben az évben az "Aki bújt, aki nem..." címû tinihorrorban egy embertelen szörny elõl menekült.
Sok tinilánynál a Britney-csókkal pecsételte le népszerûségét.

2003-ban még egy kisebb szerepben tûnt fel az "Aki bújt, aki nem..." folytatásában, majd folytatta Ed beli szereplését.
A következõ években az Eddel vált híressé, mielõtt igazi mozisztár lett volna.
Első ilyen filmje a 2004-es "Kidobós - Sok flúg disznót gyõz " volt.

Justin Long a kritikusok és a nagyközönség elõtt ugyanolyan komikussá vált, mint Vince Vaughn vagy Ben Stiller és ezzel kis szerepét nagyra fordította.

A Kidobós kasszasikere után jött a "Kicsi Kocsi - Tele a tank" Lindsay Lohan oldalán, majd az "Ezt jól kifőztük!" című filmek is... továbbá mint szinkronszínész, Dwayne karakterét alakította a Hair High-ban.

Mindezeken több reklámfilmben is szerepett kapott, elõször például a Pepsi egyik kampányában. 2006-tól pedig szerződése van az Apple-vel, így folyamatosan feltűnik a MAC termékek reklámarcaként John Hodgman oldalán. Justin eddigi leghíresebb kapcsolata kétség kívül a Drew Barrymore-ral való románc volt, mely 2008 júliusában indult és 2009 márciusában lett vége. Egy közös film forgatása során ismerkedtek meg.

2010-ben azonban a pár még szerepelt egy közös filmben, a Hétmérföldes szerelemben. Ezen film kapcsán Justint szóba hozták Leighton Meesterrel is, aki szintén szerepel benne. Mindeközben tevékenykedett szinkronhangként is, az Alvin és a mókusok trilógiában (2007, 2009 és 2011) például ő adta Alvin eredeti hangját.
2011-ben három filmben, valamint egy sorozatban láthattuk, ám ezek közül még egyik sem jelent meg hazánkban. 2012-ben szerepelt egy fillmben és egy rövidfilmben, valamint feltűnt egy új sorozatban is. 2013-ban négy új film is várható tőle