2013. április 7., vasárnap

Christopher Walken

Christopher Walken 1943. március 31-én született Astoriában,Queensben, New Yorkban metodista családba Ronald Walken néven. Keresztnevét Ronald Colman színészről kapta. Édesanyja Rosalie Russel Skóciából, Glasgowból emigrált az Egyesült államokba, míg apja Paul Walken Németországból két testvérével Wilhelmmel és Aloisszal. Paul Walken volt a tulajdonosa és vezetője a Walken's Bakery-nek Astoriában.
Édesanyjának voltak álmai a sztárságról és ennek hatására Christopher és testvérei Kenneth és Glenn gyerekszínészek lettek az 1950-es években. A  Hofstra University-n tanult, de nem fejezte be, mert a musicalek jobban érdekelték, amelyekkkel turnézni is ment és így találkozott Georgianne Thon-nal, aki a felesége. Eleinte tácolni tanult a Washington Dance Studio-ban, míg nem váltott szerepekre színházban és filmekben.

Először a  Golden Age of Television-nál tűnt fel. A The Colgate Comedy Hour után döntötte el, hogy színész lesz. The Wonderful John Acton-ban tűnt fel ezután, mint narrátor. Ekkor még Ronnie Walken néven volt ismert.
A következő két évben gyakran szerepelt a TV-ben és virágzó karrierje volt a színházban.  1954-56 között a The Guiding Light című szappanoperában játszott.1964-ben változtatta meg a nevét Christopherre egy barátja javaslatára, mondván, hogy ez a név jobban illik hozzá, mint a Ronald. (Az utolsó karaktere Ronnieként Chris volt.)  Manapság jobban kedveli a Chris becézést, mint a Christophert. 1969-ben vendészereplő volt a  Hawaii Five-O-ban, mint Walt Kramer.
Kisebb szerepe volt a  Sydney Lumet  The Anderson Tapes című filmjében, ahol Sean Connery mellett játszott. 1972-ben The Happiness Cage-ben játszotta eslő főszerepét. Ebben a sci-fiben egy szociopata amerikai katonát játszott, aki Németországban állomásozott.
Paul Mazursky filmjében a Next Stop, Greenwich  Village-ben Chris Walken név alatt dolgozott  és egy fiktív költőt játszott. Woody Allen 1977-es Annie Hall című filmjébe, Walken Annie Hall (Diane Kneaton) öngyilkos testvérét játszotta. Shoot the Sun Down-ban tűnt fel 1978-ban. Nick Nolte-tel együtt szerepeltetni akarták George Lucas Han Solo részében a Star Warsból, de végül Harrison Ford lett benne.
 Michael Cimino A szarvasvadász című 1978-as filmjében nyújtott alakítása miatt Oscar díjat nyert, mint a legjobb férfi mellékszereplő. Egy pennsyvaniai fiatalt játszott, akit érzelmileg tönkre tett a vietnámi háború. Ahhoz, hogy a megjelenése illjn a karakterhez Christopher egy hétig csak banánon és rizsen élt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése