2013. április 7., vasárnap

Andy Garcia

A kubai születésû Garcia több megpróbáltatáson esett át a hazájában. Ikerként született, de a másik embrió nem fejlõdött ki: egyszerûen „lenyiszantották”. Castro hatalomra kerülését követõen a család Miami Beachre emigrált, és ezt Garcia a mai napig sem heverte ki. Úgy érezte, számûzetésben él, és a helyi viszonyok közt, nyelvtudás híján gyakran az öklével kellett megvédenie magát. A gimnáziumban jóképûsége és atlétikus termete miatt népszerû volt a diákok közt, de egy hirtelen jött betegség kerékbe törte kosaras álmait. Ezután fordult a színészet felé, ami megváltoztatta az életét.
A Florida International University dráma szakán tanulta ki a mesterséget, közben szállítómunkásként és pincérként dolgozott. Az 1985-ös Hill Street Bluesban kapta az elsõ kisebb szerepét, ám karrierje akkor indult be igazán, amikor a 8 Million Ways címû filmben eljátszotta a kokainbáró figuráját. A következõ évben már egy olyan sztárrendezõvel dolgozott, mint Brian De Palma az Aki legyõzte Al Caponét címû gengszter moziban. A Fekete esõben Ridley Scott egy Japánban szökött Jakuza-tagot üldözõ zsaru szerepét osztotta rá, majd ennél is nagyobb megtiszteltetés érte, amikor Francis Ford Coppola meghívta a Keresztapa 3. részébe.

Kevésbé ismert filmjei közé tartozik a Dissapearance of Garcia Lorca, ahol híres druszáját, a nagy költõt alakította. A fõ zsánert máig a maffia- és zsarufilmek jelentették, ennek ellenére sokkal fontosabb számára, hogy megrendezze a The Lost City címû mozit Guillermo Caberara Infante kubai író forgatókönyvébõl egy fiatalemberrõl, aki elhagyni kényszerül a hazáját Castro hatalomátvétele után. Garcia szívesebben van a családjával, minthogy hollywoodi partikon lógjon, és máig is tartja magát az olyan avitt szokásokhoz, hogy például feláll, ha egy hölgy lép a szobába, és a „latin szeretõ” rajongóinak legnagyobb bánatára nincs olyan szerep, aminek a kedvéért levetkõzne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése