2013. április 8., hétfő

Neil Patrick Harris-Így jártam anyátokkal

 

Neil Patrick Harris, 1973 június 15-én született Albuquerque-ben, Új-Mexikó államában. A gyerekkorát a szintén új-mexikói Ruidosoban töltötte. Szülei, Sheila és Ron éttermet vezettek. Neil tanulmányait az Albuquerque-i La Cueva középiskolában végezte el, itt szerzett érettségit. Iskolai évei alatt is aktívan vett részt a színjátszásban és musicalekben. Kitűnő tanuló volt és kiváló eredményekkel végzet 1991-ben.


Neil karrierjét 1988-ban kezdte amikor megkapta David Hart szerepét a Clara szíve című filmben, Whoopi Goldberg oldalán, majd ezt követte a Démoni szépség és az Emberevő bíborka.
A ’80-as évek végén és a ’90-es években, Neil számos alkotásban mutatta meg tehetségét, olyan filmekben szerepelt mint a Lehull a lepel, a Csillagközi invázió vagy A második legjobb dolog, és olyan színészekkel játszott együtt mint Madonna, Denise Richards, Kelli Williams és Johnny Galecki.
A ’90-es években Neil megkapta Dr. Doogie Howser szerepét a Doogie Howser, M.D. című sorozatban és az általa megformált karakterrel lopta be magát számos rajongó szívébe. A 2000-es években, Neil karrierje felfelé ívelt, egyre több és több ajánlatott kapot, és nagyobb filmszerepeket is elnyert, olyanokat, mint A hipnotizõr vagy a Téglatesó.
Azonban az igazi hírnevet a CBS csatornán 2005-ben induló, Így jártam anyátokkal című sorozat hozta meg számára, ahol Barney Stinsont alakítja. A legfrissebb hírek szerint berendelték a kilencedik évadot is, így még 2013/2014-ben is láthatjuk a csajozógép szerepében.
A 2000-es évek cégén olyan filmekben kapott szerepet mint A szép szörnyeteg és a Hupikék törpikék, valamint olyan színészekkel játszott együtt mint Jayma Mays, Sofía Vergara, Alex Pettyfer és Vanessa Hudgens.


Neil karrierje során nem csak a filmekre koncentrált, zenei téren is bizonyította tehetségét, mindössze öt élő felvétel albumot bocsátott ki, valamint közreműködött az Így jártam anyátokkal 5. évadában, ahol a Nothing Suits Me Like a Suit című dalt énekelte, valamint közös dal is készült Matthew Morrison-nal, aminek a címe Dream On és felkerült a Glee: The Music, Volume 3 Showstoppers című korongra.


Neil büszkén vallja, hogy homoszexuális, 2004-tól van együtt párjával, David Burtkával, akit a The Ellen DeGeneres Showban ismert meg, 2006 novemberében erősítette meg a korábbi pletykákat – „Örülök, hogy eloszlathatok minden kételyt és félreértést, és büszke vagyok, hogy kimondhatom, hogy egy nagyon elégedett meleg férfi vagyok...” - van két gyermekük, akik ráadásul ikrek - Gideon Scott egy fiú, és Harper Grace egy lány 2010. október 12-én születtek meg egy béranyától.


Neil rajongója a bűvészetnek és maga is bűvész, csakúgy mint Barney. 2006-ban megnyerte a Tannen's Magic Louis Awardot, 2008-ban pedig ő volt a házigazdája World Magic Awards-nak.


Neil első jelölését 1989-ben kapta amikor a „Legjobb fiatal drámaszínész”-nek járó díjára jelölték a Young Artist Awardson, majd ugyanebben az évben jelölést kapott a Golden Globe-díj átadón is, ahol a „Legjobb férfi mellékszereplő” díjára jelölték. Mindkét esetben a Clara szíve című filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki a jelöléseket.
1990, 1991 és 1992-ben pedig három díjat is hazavihetett. 1990-ben a Young Artist Awardson jelölték a „Legjobb fiatal színész televíziós sorozatban”, amely díjat meg is nyert, majd egy illetve két évvel később ugyanezen kategóriában és díjátadón szintén elismerték a munkásságát azzal, hogy neki ítélték a díjat, egymást követő három évben.
A ’92-es évtől egészen 2009-ig a jelölésekkel kellett megelégednie, majd újabb díjat vihetett haza a Bravo A-List Awardsról, ahol az „Első osztályú férfi színész” kategóriában kapott elismerést, valamint megnyerte a „Legjobb férfi színész webes vígjáték-sorozatban” járó díjat a Streamy Awardson.
2009 és 2010-ben megnyerte a „Legjobb színész televíziós vígjáték-sorozatban” járó díjat a Golden Icon Awardon, a díjat az Így jártam anyátokkal sorozatban nyújtott alakításáért. 2010-ben két jelölést kapott a Golden Globe-díj valamint az Emmy-díjátadókon, ugyanebben az évben, pedig 3 díjat is bezsebelhetett, ketőt az Emmy, egyet pedig a Spike Video Game Awardson. 2011-ben pedig a People's Choice Awardson találták a legjobbnak, a „Kedvenc férfi vígjátékszínész” kategóriában.


- Neil rajong a varázslatért. A Magic Castle igazgatótanácsának is tagja Hollywoodban.
- Egy iskolába járt Freddie Prinze Jr.-ral.
- Gyerekkora óta énekel. Édesapja gitározott és közös produkciókat adtak elõ.
- Imádja a Red Bullt. A vállalat megajándékozta őt egy minihűtővel, ami tele volt ezzel az itallal a sok ingyen reklám miatt.
- Két kutyája van: Fred, Watson.
- Kedvenc filmje: Hátsó ablak (Rear Window) 1954-ből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése