2013. április 8., hétfő

Jean Reno

Juan Moreno andalúziai emigránsok fiaként született 1948. július 30-án a marokkói Casablancában. A szülõk a Franco-diktatúra elõl menekültek Észak-Afrikába. A francia protekturátusban ugyan jól érezte magát a spanyol család, de amikor fiúk 12 éves lett, Párizsba költöztek, anyja azonban hamarosan meghalt. A középiskolában Juan már Jean névre hallgatott, s annak elvégzése után Németországban töltötte katonai szolgálatát, rohamcsapat tagja volt, s persze kommandóskiképzésben is részesült. A katonaság után visszatért Párizsba és beiratkozott René Simon drámaiskolájába. A diploma után Didier Flamand utazó színtársulatának tagja lett, majd hamarosan megkapta az elsõ filmes ajánlatot: Costa Gavras Claire de femme címû mozijában szerepelt. Luc Besson Élethalálharc címû, fekete-fehér, szöveg nélküli sci-fijében harcost játszott, alakítása felkeltette a kritikusok figyelmét és ekkor kezdõdött a rendezõvel való barátsága is.
-Kétszer nõsült, mindkét házasságából két gyermeke született. Elsõ felesége Geneviève volt, akitõl elõbb egy lánya (Sandra – 1978), majd egy fia (Mickael – 1980) született. Második felesége Nathalie Dyszkiewicz manöken, aki elõbb fiának (Tom – 1996), majd újabb lányának (Serena – 1998) adott életet. Reno rendszeresen ingázik Európa és az Amerikai Egyesült Államok között, lakást tart fenn Párizsban és Los Angelesben.

Jean Reno karrierje francia filmekben, tévéjátékokban, illetve tévésorozatokban kezdõdött. A nagyközönség számára Luc Besson filmrendezõ fedezte fel, aki számos filmjében szerepeltette; közülük kiemelkedett a A nagy kékség (1988), a Nikita (1990), illetve a Leon, a profi (1994).
A francia film legjavával játszott, illetve dolgozott együtt, például: Gérard Depardieu, Christian Clavier a színészek, Luc Besson, Francis Veber, Jean-Marie Poiré és Mathieu Kassovitz a filmrendezõk közül.
Játszi könnyedséggel alakít szerepeket spanyol anyanyelvén kívül franciául és angolul. Azon ritka francia színészek egyike, aki Hollywoodban is befutott. Az Egyesült Államokbeli karrierje 1995-ben kezdõdött a Francia csók (1995) címû filmben Meg Ryan és Kevin Kline oldalán, majd olyan nagysikerû filmekkel folytatódott, mint a Mission – Impossible (1996) Tom Cruise-al, a Ronin (1998) Robert De Niro-val, a Godzilla (1998) és a Bíborfolyók (2000). 2006-ban ismét nagy szerephez jutott: Steve Martin-nal játszott a A rózsaszín párduc felújításában. Õ játssza Bézu Fache rendõrfelügyelõ szerepét A da Vinci-kód címû filmben.
Többen felróják neki, hogy visszautasította Morpheus szerepét a Mátrix címû kultikus filmben (a szerepet végül Laurence Fishburne játssza) és inkább a viszonylag gyenge fogadtatású Godzilla-ban játszott.
Reno közremûködött a népszerû, eredetileg PlayStation 2 játék Onimusha nevû sorozatában (Onimusha 3: Demon Siege): az õ alakjában öltött testet a fõszereplõ Jacques Blanc, arcát és a francia hangját is õ kölcsönözte a karakternek.
Három alkalommal jelölték César-díjra a legjobb színész kategóriában, két alkalommal fõszerepben (Leon, a profi és Jöttünk, láttunk, visszamennénk) egyszer pedig A nagy kékség mellékszereplõjeként.
Nemzetközi hírû színészi tevékenységének elismeréseként a francia köztársasági elnök 1999 novemberében a Francia Becsületrend lovagjának nevezte ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése