2013. április 8., hétfő

John Travolta

John Joseph Travolta 1954. február 18-án született Englewood-ban, New Jersey államban. Amerikai színész, forgatókönyvíró, ügyvezetõ producer, és mind e mellett rendezõ.

Hatéves korától már táncórákat vett Gene Kelly testvérétõl, Fred Kelly-tõl. Tizenhat évesen otthagyta az iskolát, hogy ideje nagy részét a színészetre fordítsa. A Szombat esti láz fõszerepe tette szupersztárrá 1977-ben.

Következõ filmje, a Grease már ellentmondásosabb fogadtatású alkotás. 1981-ben még feltûnik a Halál a hídon címû krimiben, aztán Sylvester Stallone táncfilmjében játszik. Az Életben maradni film hatalmasat bukik, és repül vele Travolta is. A nyolcvanas években tévéfilmekben és mindössze három mozifilmben szerepel. A részleges visszatérést a Ni csak, ki beszél! sorozata jelenti.

Sztársága a Ponyvaregény 1994-es cannes-i sikerével alapozódott meg ismét, amikor végre ismét egy kultfilmben tündökölhetett. A rendezõ régi Travolta-rajongó volt, s Vincent Vega szerepét egyenesen kedvenc színészének írta, aki ezért egy újabb Oscar-jelölést érdemelt. Plusz ráadás volt számára, hogy a rákövetkezõ évben nemcsak jelölték, a Golden Globe-on hanem meg is kapta méghozzá a Szóljatok a köpcösnek címû vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb mûfajokban.

1997-ben az angol Empire magazin minden idõk 100 legnagyobb sztárja közé választotta. Szenvedélyes pilóta, saját gépei vannak, szeretne a kozmoszba is repülni. A Szcientológia Egyház egyik leghíresebb tagja. 2008-ban ismét jelölték Golden Globe-ra, mint a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában a Hajlakk címû filmben.

Testvérei, Joey, Ellen, Ann és Sam szintén a show-bizniszben dolgoznak. Feleségétõl, Kelly Preston színésznõtõl 1992-ben született elsõ gyermeke, Jett, 2000-ben pedig Ella Bleu. Jett 2009. január 2-án egy bahamai üdülésen halt meg, 16 éves volt. 2010 augusztusában felesége életet adott második fiuknak, Benjaminnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése