2013. április 9., kedd

Arnold Schwarzenegger

 
Arnold Alois Schwarzenegger 1947. július 30. napján született Ausztriában, egy Graz melletti falucskában, Thalban. Volt egy testvére Meinhard aki 1971-ben autóbalesetben meghalt. Arnold születésekor édesapja, egy magas, atletikus termetű ember rendőrparancsnokaként dolgozott. Az apa a versengést belenevelte gyermekeibe, különböző sportokban egymás ellen kellett összemérni erejüket, ügyességüket. Már ezekben a korai időkben Arnold belekóstolt a labdarúgásba, futásba, úszásba és az ökölvívásba is. Egy 15 éves focista mutatta meg Arnoldnak a súlyemelést. Az alapokat az idősebbektől, a 30 éves Karl Gerst-től és Kurt Manultól, valamint az 50 éves Helmut Knaur-tól tanulta meg. Ezek a férfiak lettek Arnold mentorai és barátai. 18 éves korától kezdődött Arnold Schwarzenegger pályafutása. Húszévesen Mr. Universe lett, majd további 12 világbajnoki címet szerzett a sportágban.
1970-ben megkapta a főszerepet a Hercules New Yorkban című filmben. De filmes karrierje a Pumping Iron (Acélizom) dokumentumfilm után indult. 1979-ben kapott egy szerepet a Kaktusz Jackben.
A Conan, a barbár (1982) jelentette számára az áttörést, de az igazi sikert 1984-ben a Terminátor hozta meg a számára. Ettől kezdve Schwarzenegger neve összeolvadt az akcióhős fogalmával.
1986. április 26-án feleségül vette Maria Shriver televíziós újságírónőt, akitől négy gyereke született.
További filmjei is nagyon sikeresek voltak például Conan a pusztító, Vörös Szonja, Kommandó, Ragadozó, Piszkos Alku, Vörös zsaru. Vígjátékokban is szerepelt, az Ikrek (Twins) című filmben, de nagyot alakított a Ovizsaruban is. A film sikere után 1995-ben újra összeállt Danny Devitoval egy újabb vígjátékban szerepeltek együtt, aminek a címe Junior. Schwarzenegger utolsó vígjátéka a Hull a pelyhes és utolsó nagyobb szerepe a Terminátor 3-ban volt.
1997-ben a Mozi tulajdonosok Szövetsége neki ítélte a Humanitásért Díjat. Kitüntetéseket kapott továbbá az emberi jogok védelmében kifejtett aktivitásáért és a Holocaust-kutatások támogatásáért. 2003-ban Kalifornia kormányzójává választották. 2011-ben bejelentették feleségével, hogy beadták a válópert, kibékítethetetlen ellentétekre hivatkozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése