2013. április 7., vasárnap

Jóbarátok-Ross-David Schwimmer

David Lawrence Schwimmer 1966 november 2-án született Quennes-ben, New York. Szülei zsidó származásúak voltak. Van egy idősebb nővére, Ellie. Családja kétéves korában Los Angelesbe költözött, így ott nevelték fel. 10 évesen már szerepett kapott akkori iskolájának egyik darabjában. Komolyabb színészi karrierjét a Beverly Hillsi középiskolában kezdte. 1988-ban lediplomázott az Északnyugati Egyetemen (Northwestern UN), színészet és beszéd szakon. Amint lediplomázott, társ alapítóként részvett a 'Lookingglass' Színház Társulat megalapításában. Az 1980-as években Los Angelesben kétségbeesett, alhanyagolt, munkanélküli színészként élt.


1989-ben David mellékszereplőként debütált a Tv-ben, egy ABC filmben; A Deadly Silence. Ezután, 1992-ben az L.A. Law című sorozatban, majd a The Wonder Years címűben játszott.Első komolyabb filmszerepe a Túl a hídon című filmben volt. Aztán 1993-ban a népszerű Vészhelyzet sorozatban is feltűnt.
1994-ben jött el a nagy áttörés, mikor is beválogatták az NBC legújabb komédia sorozatába, a Jóbarátokba, mint Ross Geller. A színész elmesélte, hogy először nem akarta elvállalni a szerepet, sőt le is mondta ám később meggondolta magát. A sorozat 1994 szeptember 22-én debütált és majdnem 22 millió amerikai nézte. A Jóbarátok hamarosan hűséges rajongótáborra talált szerte a világon.
Szerepéért 1995-ben egy Emmy-díat is bezsebelt, a 'Kiemelkedő Komédiasorozat Férfi mellékszereplője' kategóriában.
A Jóbarátok megozta neki a nagy áttörést és megismertette őt az egész világgal, ám a sorozat záróepizódja után 2004-ben nemigen kapott nagyobb filmes ajánlatot. Bár szerepelt egy független drámafilmben, a Duane Hopwoodban, egy hollywoodi sikerfilmben sem láthattuk. Producerként is elvállalt filmeket, ám egyik se volt akkora siker. Több kisebb költségvetésű forgatást elvállalt, ám a legnagyobb sikert a Madagaszkár című animációs filmben nyújtott alakítása hozta.
2005-ben David a Madagaszkár bolondos zsiráfjának, Melmannak kölcsönözte hangját. És mivel az animációs film hatalmas sikert aratott, újabb epizódok szinkronizálására kérték fel a színészt.


A 2000-es évek elején David Natalie Imbrugliával és Mili Avitallal is járt. 2007-ben Zoe Buckmannal kezdett kapcsolatot. 2010 márciusában a színész és fényképész barátnője, Zoé bejelentették eljegyzésüket, majd egy privát ceremónián egybe is keltek, júniusban. A pár ezután 2010 december 22-én jelentette be, hogy gyermeket várnak. Cleo Buckmann Schwimmer, első gyermeke 2011 májusában született.

Díjai és fobtosabb kitüntetései:
°Satellite-díj, Legjobb férfi mellékszereplõ mini-sorozatban.Az elit alkulat
°TV Guide-díj, Legjobb csapat.Jóbarátok
°Emmy jelölés, Legjobb férfi mellékszereplõ TV-sorozatban.Jóbarátok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése