2013. április 7., vasárnap

Jóbarátok-Monica-Courteney Cox

Courteney Bass Cox 1964. június 15-én született Birminghamben, Alabama államban. Édesapja, Richard Lewis Cox üzletember és édesanyja, Courteney Bass legkisebb gyermekeként. Három testvére van, Virginia, Dottie és Richard. Szülei 1974-ben elváltak, édesanyja később újból férjhez ment. A Mountain Brook High Schoolban végzett, majd az érettségi után a Mount Vernon College-ben tanult tovább, melyet végül mégsem fejezett be, helyette inkább modell- és színészkarrierjére kezdett összpontosítani.

Karrierjét egy videoklippel kezdte, 1984-ben. Az akkor még pályakezdő Court szó szerint betáncolta magát a filmiparba. Bruce Springsteen – Dancing in the Dark-klipje után fotózásokon vett részt, reklámfilmekben szerepelt (például egy tampont népszerűsítő kisfilmben), és kapott néhány kevésbé emlékezetes sorozatszerepet is; Misfits of Science (1985), majd visszítérő szereplő lett a Family Tiesban. 1987-ben Masters of the Universe-ben csillogtathatta meg tehetségét, melyet a Cocoon: The Return című produkció követett 1988-ban. 1990-ben a Mr. Destiny című fantasyban James Belushi asszisztensét keltette életre. 1994-ben beválasztották a Friends szereplőgárdájába, ugyanebben az évben bemutatták Jim Carrey-vel közös vígjátékát is, az Ace Ventura – Állati nyomozót, de feltűnt a The Wife egyik epizódjában is, Merylként. 1995-ben a Toad the Wet Sprocket Good Intentions című videoklipjében szerepelt, a dal egyébként a Friends néhány jelenetében is felcsendül.
Mivel a Jóbarátokat 10 éven át forgatták, így kevés egyéb felkérésnek tett eleget, leginkább csak epizódszerepeket és néhány tévés filmet forgatott le. 2005-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe – akárcsak Jennifer Aniston vagy Lisa Kudrow – az egymillió dollár/epizódos bérével.
1996-ban a Sikoly című horror határozott, mindenre elszánt riporterének, Gale Weathersnek bőrébe bújt, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy a produkció 2011-ig quadrológiává fog bővülni (1997, 2000, 2011).
Az évek során olyan filmekben szerepelt még, mint a The Runner, a 3000 Miles to Graceland vagy a The Shrink Is In. Férjével saját életmód valóságshow-t is indítottak, Mix it up címen, mely az alacsony nézettség miatt csak egyetlen évadot ért meg.
A Jóbarátok után ajánlatot kapott Susan Mayer karakterére a nyolc évadot megért Született Feleségek című sorozatba, ám terhessége miatt Teri Hatchernek sikerült győzedelmeskednie. 2005-ben a Csontdaráló című filmben Adam Sandler kedvesének bőrébe bújt, emellett a November című független produkcióban is jeleskedett. 2007-ben Lucy Spillerként tért vissza, aki a Dirt című drámasorozat cinikus lapszerkesztőnője volt. A széria két évadot ért meg, majd 2008-ban törölték a műsorról. A főszerep mellett férjével producerként is dolgoztak a sorozaton. Három epizód erejéig feltűnt a Scrubs című sorozatban is, melyet először az Entertainment Weekly hozott nyilvánosságra. Ugyanebben az évben az Esti Mesék című filmnek köszönhetően mozivászonra is került.
Az évek során elvállalt néhány epizódszerepet is a Doktor Addison, a Dokik, Web Therapy című sorozatokban.
2009-ben az ABC Cougar Town (Született szinglik) (melyben egy elvált, szingli nőt alakít, aki barátainak, fiának és exférjének köszönhetően folyton vicces szituációkba keveredik) című sorozatának főhősnője lett. A show negyedik évadja – immáron új csatornán, 2013 januárjában startolt.
2010-ben és 2011-ben a Sikoly negyedik részén dolgozott, 2012. júniusában pedig debütált az általa rendezett TalhotBlond című tévés dráma. Azonban a filmben egy kisebb szerepet is elvállalt.

David Arquette-et a Sikoly című film első részének forgatásán ismerte meg. Majd a Jóbarátok 5. és 6. évadja között feleségül is ment hozzá, s vezetéknevét is felvette. 2004-ben megszületett kislányuk, Coco Roley Arquette, akinek keresztanyja Jennifer Aniston lett. Az egykor boldog páros viszont 2010-ben szétköltözött, majd 2012 tavaszán beadták a válókeresetet.

2010-ben Golden Globe-díjra jelölték a legjobb vígjátékszínésznő kategóriában, de volt része két Arany Málna-díj jelölésben is,  a Milliókért a pokolban című filmnek köszönhetően (A legrosszabb női epizódszereplő; a legrosszabb páros).
A Jóbarátok révén a Screen Actors Guild Awardson Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series-kategóriában, a TV Guide Awards Editor's Choice-kategóriában győzedelmeskedett, de nyert már szobrocskát a Teen Choice- és People Choice Awardson is, valamint a Glamour Magazine's Women of the Year Awardson és a Golden Derby TV Awardson is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése