2013. április 7., vasárnap

George Clooney


George Clooney 1961. Május 6-án született Kensingtonban, Kentucky államban. Szülei Nina Bruce és Nick Clooney. Édesapja oldaláról, ír származású. Római katolikus vallás szerint nevelték. Van egy nővére, Adelia. Több rokona szintén színészként próbálkozik. Édesapja hírolvasó volt, George pedig számos felvételre elkísérte, és ő volt a közönség kedvence. A Blessed Sacrament Iskolában kezdte tanulmányait, majd Ohio-ban folytatta a St. Michael's Iskolában. A szülei újra költöztek, ezúttal Augusta városba, és George átiratkozott az Augusta Középiskolába. Folyamatosan jó tanuló volt. Szeretett baseballozni és kosárlabdázni. A Kentucky Egyetemre ment, ahol fő tárgya a Történelem és a Politológia volt. A Cincinnati Egyetemre is beiratkozott, de végül egyikben sem diplomázott le.

1978-ban kapta első szerepét a Centennial című televíziós sorozatban. Első főszerepét 1984-ben kapta a rövid életű E/R című sorozatban, ezt követte a The Facts of Life, a The Golden Girls, a Roseanne, és a Sisters. Az áttörést a Vészhelyzet sorozat hozta meg a színész számára. Ő kapta meg Dr. Doug Ross szerepét Anthony Edwards és Noah Wyle mellett az NBC dráma sorozatában. 1999-ig szerepelt a sorozatban, de egy - egy epizód erejéig még feltűnt a későbbi szezonokban is.

A sorozat megalapozta a karrierjét. Szinte azonnal szerepet kapott Roberto Rodriguez From Dusk Till Dawn című horrorfilmjében. Michelle Pfeiffer-el szerepelhetett együtt a One Fine Day című romantikus filmben, majd Nicole Kidman volt a partnere a The Peacemaker című akcióban. Clooney is azon szerencsés hollywoodi színészek közé tartozik, akik megformálhatták Batmant. A Batman & Robin című filmben Chris O'Donell, Alicia Silverstone és Uma Thurmen mellett játszotta el a denevérembert.

2001-ben kapta meg Soderbergh filmjében az Ocean's Elevenben a főszerepet. Ez volt a színész legsikeresebb filmje. A film két folytatásában is főszerepet játszott, Brad Pitt mellett. George 2002-ben kezdett el a rendezéssel foglalkozni. Első filmje a Confessions of a Dangerous Mind volt, de ezt a kritikusok alulértékelték. 2005-ben megkapta a Syriana című film főszerepét. A 2006-os év szerencsésnek bizonyult számára hiszen Golden és Oscar jelölést is kapott a Syriana-ban nyújtott alakításáért, illetve a Good Night, and Good Luck című film rendezéséért. A legnevesebb díjat, az arany szobrocskát el is hozhatta ebben az évben.

2006-ban a Good German című filmben nyújtott alakításáért American Cinematheque díjra jelölték, míg a 2007-es Michael Clayton című filmért újra akadémiai jelölést kapott. A The Men Who Stare At Goats című filmben Ewan McGregor és Kevin Spacey oldalán játszott. Az Up in the Air című filmjében Vera Farmiga és Anna Kendrick volt a partnere. A filmért Oscar, Golden Globe, BAFTA és Screen Actors Guild jelölést is magáénak tudhatott.

1989-ben házasodott meg először. Első felesége, Talia Balsam. 2003-ban váltak el, és George ekkora fogadta meg, hogy soha többet nem áll oltár elé. Lisa Snowdon volt a következő barátnő, de vele inkább se veled, se nélküled kapcsolatot ápolt a színész. 2007-ben Sarah Larsonnal volt egy rövidebb kapcsolata, majd 2009-ben ismerkedett meg Elisabetta Canalis színésznővel.

Los Angelesben van egy háza, amely majdnem 700 négyzetméteren fekszik. E mellett szereti ideje nagy részét az Olaszországi nyaralójában tölteni, amely Laglio-ban található, a Comó tó közelében.

- 2006 Decemberében hunyt el kedvenc háziállata, Max, a malac
- Volt két bulldogja, Mud és Luo
- Számor reklámfilmben szerepelt: Fiat, Nespresso, Martini, Budweiser
- A Time magazin 100 Most Influential People listáján 3 évben is szerepelt
- Több alkalommal beválasztották a Legszexibb sztárok közé
- Filmjei sokszor bemutatják politikai álláspontját
- Ő volt a második férfi sztár, aki szerepelt a Vogue magazin címlapján
- Kezdő színészként Kelly Prestonnal bérelt lakást Los Angelesben
- Jó barátságot ápol Julia Roberts színésznővel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése