2013. április 7., vasárnap

Jóbarátok-Phoebe-Lisa Kudrow



Lisa Kudrow a California állambeli Encino városában született 1963. 07. 30-án egy közép osztálybeli zsidó családba. Apukája, Lee pszichológus, míg anyukája, Nedra utazási irodában dolgozott. Két idõsebb testvére van. Gyerekkorában gitározni tanult. Lisa a középiskolában profi szinten teniszezett.

Poughkeepsie-ben, New York államban végezte el a Vassar Fõiskolát, biológiából bölcsészdoktori fokozatot kapott. Kutatói karrierrõl álmodozott, ezért visszatért Los Angelesbe és apjával kezdett dolgozni, aki világszerte elismert fejfájás-specialista volt.
Jon Lovitz, bátyja barátja ösztönözte, hogy próbálja ki magát a show bizniszbe. Jelentkezett a tökéletes színházért csoportba a The Groundlings-be, Los Angelesbe. Cynthia Szigeti, az egyik tanára szárnyai alá vette. Ebben az osztályban barátkozott össze Conan O’Briennel. 1989-ben kitünõre vizsgázott, így teljeskörû tagja lett a The Groundlingsnek. A tévés áttörést Ursula szerepe hozta meg az 1992-es Mad About You (Megõrülök érted) címû sorozattal. Leghíresebb szerepe az 1994-ben induló Friends (Jóbarátok) címû sorozatban volt, ahol Phoebe-t, a kissé szórakozott, fellegekben járó lányt játszotta. Érdekesség, hogy a Jóbarátok címû sorozatban többszõr feltûnik Ursula, mint Phoebe gonosz ikertestvére. Rögtön az elsõ évadban Lisát Emmy díjra jelöltek a Jóbarátokban nyújtott teljesítményéért. 1998-ban meg is nyerte a díjat, õ volt az elsõ a Jóbarátok szereplõi között, aki díjat nyert. Lisát többek közt jelölték a Golden Globes, a Screen Actors Guild és az American Comedy Awards-ra is.
Az elsõ filmes szerepe az 1990-es Impulse (A bûn vonzásában) címû filmben, de késõbb kivágták a jelenetét.
Több nagy filmbe is szerepelt. 1997-ben az Oscar díjas Mira Sorvino-val játszott a Romy and Michele’s High School Renuion (Romy és Michelle - Szõkébe nem üt a mennykõ) címû filmben.


1998-ban megnyerte a New York Film Critics Awardot az Opposite of Sex (Nem ér a Nemem) címû filmben nyújtott alakításáért.
1995. Május 27-én férjhez ment Michel Stern-hez.
1998. Május 7-én megszületett fia Julian Murray. Terhességét beleírták a sorozatba, karaktere Phoebe Buffay terhes volt a bátyja gyerekeivel.
1997-ben a People magazin beválasztotta az 50 legszebb embere közé.
1999-ben Robert De Niro és Billy Crystal mellett volt látható az Analyze This (Csak egy kis pánik) címû filmben.
2000-ben szerepelt a Hanging Up (Nõi vonalak) címû filmben.
2002-ben szerepelt az Analyze This (Csak egy kis pánik) folytatásában, az Analyze That (Még egy kis pánik) -ban.
2003-ban szerepet kapott a Wonderland (Drogatanya) címû filmben, majd még ugyanebben az évben szerepelt a Marci X (Nyafka X) címû filmben is.
2005-ben bekerült Jennifer Anistonnal és Courteney Coxxal a Guinness rekordok könyvébe, mert a legnagyobb tv-s fizetést kapták egy rész alatt. 1 millió dollárt kerestek egy rész alatt a kilencedik és tizedik évadban.
2005-ben szerepelt a Happy Endings (Hepiendek) címû filmben.
2005. Június 5.-én debütált új sorozata, a The Comeback (A visszatérés), melyben Valerie Cherisht játszotta. Õ volt az író és az executive producer is. Emmy díjra jelölték a sorozatban nyújtott teljesítményéért.
2008-ban a Hotels for Dogs (Kutyaszálló) címû filmben volt látható.
2009-ben szerepet kapott a Web Therapy címû sorozatban. Valamint vendégszerepelt Courteney Cox új sorozatában a Couger Town-ba.
Több szinkron szerepet is vállalt, többek között Hercules: The Animated Series-ben Aphrodite hangja volt, a The Simpsons (A Simpson család) -ban Alexandra Whitney hangja volt, a Doctor Dolittle 2.-ben Ava, a medve hangja volt.
Lisa kiválóan beszél franciául.
A többséggel ellentétben balkezes.
Nagy Diane Keaton rajongó.
Tagja volt a WGA sztrájknak, ami 2007-2008-ig tartott.
Vegetáriánus.
1979-ben, 16 évesen megmûtette az orrát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése