2013. április 7., vasárnap

Jóbarátok-Rachel-Jennifer Aniston

Jennifer Joanna Aniston 1969. február 11-én látta meg a napvilágot Sherman Oaksban, Los Angelesben, Kalifornia államban. Apja a görög származású, szintén színész hivatású John Aniston, édesanyja pedig az amerikai származású Nancy Dow. Két féltestvére van: anyai ágon John Melick, apai ágon Alex Aniston. Keresztapja az egykoron híres színész, Telly Savalas volt. Gyermekkorában egy évig Görögországban éltek, majd átköltöztek New Yorkba. Tanulmányait a Rudolf Steiner Schoolban és a New York's High School of the Performing Artsban végezte. Ezt követően részmunkaidőben dolgozott telemarketingesként, pincérnőként és kerékpáros futárként is. 1989-ben visszaköltözött az Angyalok Városába. 

Élete első főszerepét 1990-ben, a rövid életű Molly című sorozatban kapta, mint Courtney Walker. Ezt a Camp Cucamonga (Hogyan töltöttem a nyaram) című tévés film követte. Ugyanebben az évben leszerződött a Ferris Bueller című sorozatra is, amit viszont néhány epizód után törölték. Hasonló sorosra jutott következő két vígjátéksorozata is, a The Edge és Muddling Through is. 1993-ben a Leprechaun (Gyilkos kobold) című horror-vígjátékfilmben kapott főszerepet, emellett 1994-ig olyan sorozatokban vállalt vendégszerepet, mint a Quantum Leap, a Herman's Head vagy a Burke's Law. A fordulópont azonban csak ezután következett: szerepet kapott az NBC újonnan induló sorozatában, a Friends (Jóbarátok)-ben. Aniston először Monica Geller szerepére jelentkezett, azonban Rachel karakterével könnyebben sikerült azonosulnia. Green kisasszonyt egészen 2004-ig keltette életre (10 évad készült a szériából – így napjainkig a legsikeresebb vígjátéksorozatnak számít), mellyel megalapozta későbbi mozifilmes karrierjét is, több díjat is bezsebelt, sőt a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült részenkénti egymillió dolláros gázsijának köszönhetően.
2007-ben szerepelt a Dirt: A hetilap című sorozatban, ahol Courteney Cox riválisát, Tina Harrodot keltette életre. 2008-ban a 30 Rock (A stúdió) című széria harmadik évadjában is feltűnt, melyért Emmy-jelölést is kapott. 2010-ben a (Cougar Town) Született szinglik szereplőgárdáját erősítette az All Mixed Up című epizód erejéig.

1996-ban újabb mozis felkéréseknek tett eleget; az év első felében a Dream for an Insomniac (Álmatlanságaim hercege)-ot mutatták be, majd a She's the One (Ő az igazi)-t, melyben Cameron Diaz és Edward Burns oldalán bizonyított. 1997-ben Picture Perfect (Mint-a-kép)-ben és a 'Til There Was You (Időszámításom előtt)-ban is feltűnt egy jelenet erejéig. 1998-ban a The Object of My Affection (Vágyaim netovábbja) és a The Thin Pink Line című filmek főszereplőnőjeként tündökölt. 1999-ben a Office Space (Hivatali patkányok) Joannájaként láthattuk viszont, 2001-ben pedig a Rock Star (Rocksztár) Emily Poule-jaként. 2002-ben a The Good Girl (Jóravalófeleség)-ben Justine Lastot keltette életre. A produkcióban feltűnt még Deborah Rush, Zooey Deschanel és Jake Gyllenhaal is. 2003-ban Jim Carrey szerelmét formálta meg a Bruce Almighty (Minden6ó) című nagy sikert aratott vígjátékban. 2004-ben a Along Came Polly (Derült égből Polly) szórakozott, rendetlen főszereplőnőjének, Polly Prince-nek a bőrébe bújt Ben Stiller, Alec Baldwin és Debra Messing társaságában.
2005-ben Clive Owen szélhámos partnernőjét, Lucinda Harrist keltette életre a Derailed (Kisiklottak) című thriller-drámában. Ugyanebben az évben a Rumor Has It... (Azt beszélik) című vígjátékban Sarah Huttingert alakította, aki a film cselekménye során döbbent rá, hogy szülei sorsa inspirálta a "The Graduate" című könyvű nagy sikerű amerikai kötetet. 2006-ban a Friends with Money (Jóbarátnők) Oliviája volt, majd Vince Vaughn gyönyörű kedvese a The Break-Up (Szakíts, ha bírsz) című romantikus vígjátékban, melyet hazánkban az év nyarán mutattak be.  2008-ban a Management (A lekoptathatatlan) Sue-jaként igyekezett nevetésre bírni a nagyérdeműt, azonban a filmet alaposan lehúzták. Legközelebb a Magyarországon 2009 elején bemutatott Marley & Me (Marley meg én) című családi vígjátékban szerepelt, melynek végén minden néző szemébe könnyet csaltak filmbéli partnerével, Owen Wilsonnal. 2009-ben egy igazi sztármozi, a He's Just Not That Into You (Nem kellesz eléggé) egyik híres szereplője volt, Scarlett Johansson, Bradley Cooper, Jennifer Connelly és Ben Affleck mellett. 2009 szilveszterén kezdték el vetíteni hazánkban is a Love Happens (Derült égből szerelem) című romantikus produkciót, melyben Aaron Eckhart (Burke) fejét csavarta el. 2010-ben debütált a hatalmas népszerűségnek örvendő Gerard Butlerrel készített filmje, mely a The Bounty Hunter (Exférj újratöltve) címet kapta. Októberben a The Switch (Sejtcserés támadás)-ben láthattuk, fél év után újra a mozik vásznain, azonban a hatalmas várakozás ellenére kudarcot vallott a Josh Gordon és Will Speck által rendezett film. 2011 ismét a sikerek éve volt. Tavasszal a Just Go with It (Kellékfeleség)-ben Adam Sandler asszisztenseként, Katherine-ként mulattatta a közönséget. Nyáron pedig egy förtelmes főnökké vált Seth Gordon filmjében, a Horrible Bossesben.
2012-ben újabb filmmel kedveskedik rajongóinak, hiszen februárban mutatták be legújabb vígjátékát, a Wanderlustot. Egy epizód erejéig a Burning Love című show-ban is feltűnt, melyet a We're the Millers (melyben egy egy lecsúszott, idősödő prostituált bőrébe bújik) és a Miss You Already című alkotások követnek majd 2013-ban.

Filmes és tévés karrierje mellett klipekben és reklámfilmekben is feltűnt. 1996-ban például a Tom Petty and The Heartbreakers kisfilmjében a "Walls"-ban láthattuk, de 2001-ben Melissa Etheridge I Want To Be In Love című dalához készült klipben is felbukkant néhány másodperc erejéig. A színésznő emellett a L'Oreal hajápoló termékeit és a Heinekent is népszerűsítette. 2010-ben pedig kiadta első illatát is, ami mint később kiderült, Londonban csúnyán megbukott.
Jennifer hű támogatója a Friends of El Faro nevű nonprofit szervezetnek, továbbá a St. Jude's Children's Research Hospital reklámjaihoz is arcát adta, melyet szintén gőzerővel támogat. Ezek mellett is rengeteg alapítványnak adományozott kisebb-nagyobb összeget.
2011 tavaszán a Smartwater – ami vízben oldott sókat tartalmaz –, új termékcsaládjának arca lett, valamint a a Project Five nevű kezdeményezéshez is nevét adta. A kampány keretein belül a mellrákról készítettek rövidfilmeket, mely a betegség súlyosságát hangsúlyozza. A klipekhez Demi Moore és Alicia Keys is arcát adta.
Magánélet
Több sikertelen románc után (Adam Duritz, Paul Rudd és Tate Donovan) után 1998 májusában randizni kezdett Brad Pittel. A média rögtön címlapon hozta le kapcsolatukat. 2000. július 29-én, Malibuban keltek egybe. Évekig a legboldogabb hollywoodi párnak tartották őket, mígnek 2005 januárjában bejelentették, elválnak. Házasságuk egyrészt a közös gyermekek hiánya, másrészt Angelina Jolie szépsége miatt ment tönkre. A válást 2005. októberében véglegesítették. A The Break-Up forgatásának idején filmbeli partnerével, Vince Vaughnnal találkozgatott, majd 2006 decemberében vele is szakított. 2007-ben a brit modellel, Paul Sculforral járt néhány hónapig, akit 2008 februárjában John Mayer zenészre cserélt. A pár ugyan különvált egy rövid időre, de októberben újra randevúzni kezdtek, 2009 márciusában azonban végleg véget vetettek kapcsolatuknak. Ugyanebben az évben szóba hozták a sármos színésszel, Bradley Cooperrel is, akivel a Nem kellesz eléggé című film forgatásán melegedtek össze. A férfi azonban nem sokkal később Renée Zellwegerrel jött össze, 2011-ben viszont ismét összeboronálták őket egészen májusig, amikor is kiderült, Aniston új párja Justin Theroux, forgatókönyvíró és színész, akivel 2012 augusztusában el is jegyezték egymást.
Édesanyjával közel tíz évig szóba sem állt, azonban tavaly szeptemberben Nancyt agyvérzés gyanújával kórházba szállították, ahol természetesen lánya is meglátogatta, kedvesével, Justin Theroux-szal karöltve.

– Jennifer Coco Riley Arquette keresztanyja, aki legjobb barátnője, Courteney Cox és David Arquette kislánya.
– 2007-ben felkerült a Forbes listájára (A 10 leggazdagabb nőp a szórakoztatóiparban), körülbelül 110 milliós vagyonával.
–  2005-ben ő lett az első a GQ Woman of the Year-választáson. 1995 óta minden évben szerepel a People legszebb nőkből összeállított listáján, emellett 2006-ban a legjobban öltözött hírességnek is megválasztották.
–  1996 óta az FHM 100 legszexisebb női közt is jelen van, továbbá 2011-ben a Men's Health magazin őt szavazta meg mindenidők legszexisebb nőjének.
– Szeret kötni, de imádja a a mexikói finomságokat is (chips, guacamole, quesadillas, enchiladas)
– 2010 végén a Vanity Fair 60 Minutes című tényfeltáró televíziós műsorának szavazásán első helyezést ért el, így ő lett a a legkelendőbb női híresség.
–  2011 nyarán készíttette el élete első tetoválását. A színésznő lábára varratta a Norman nevet. A felirat tizenötéves kutyája emlékére készült, aki egy hónappal korábban hunyt el.
–  Év végén a Fitness magazin és a Yahoo OMG közös listáján, mely évről-évre a legszebb celebtestet keresi, első helyezést ért el.

A Jóbarátoknak köszönhetően jó néhányszor vihetett haza díjat a Teen Choice-ról vagy a People Choice-ról.
1996-ban a Screen Actors Guild Awardson, 2000-ben a TV Guide Awardson, 2001-ben a People's Choice Awardson, az Emmy Awardson, 2002-ben szintén a People's Choice Awardson, a Hollywood Film Festivalon, a Teen Choice Awardson, 2003-ban a Golden Globe Awardson is bezsebelhetett egy-egy díjat a Jóbarátoknak köszönhetően. 2003-ban a Teen Choice Awardsról két díjat is hazavihetett: az egyiket Drama/Action Adventure-kategóriában a The Good Girlnek köszönhetően, a másik kitüntetését pedig a Jóbarátoknak köszönhette. 2004-ben a Logie Awardson szintén két díjjal tüntették ki, továbbá újabb Teen Choice- és People's Choice-díjakkal lett gazdagabb. 2005-ben a ShoWest Convention Awardson az Év női sztárjának járó díjat vehette át. 2006-ban a The Break-Up-nak köszönhetően 2 Teen Choice-díjjal jutalmazták rajongói. 2007-ben a People's Choice Awardson az év nő mozisztárjának választották, ugyanebben az évben a CineVegas International Film Festival (Best Short Film – Room 10) és a GLAAD Media Awards is sikerrel zárult számára. 2009-ben a Women in Film Los Angelesen győzedelmeskedett, Crystal Award for Excellence in Film kategóriában, míg 2011-ben a Spike Guys' Choice Awardson jutalmazták szobrocskával.
2012 februárjában csillagot kapott a Hírességek Sétányán. A ceremóniát február 22-én tartották meg, melyre kellékfeleségbeli kollégája, Adam Sandler, valamint Malin Akerman is elkísérte Jennifert.  Decemberben a New York-i Madame Tussaud-múzeumban fedték fel a róla mintázott viaszbabát, melyet az odalátogatók "kérésére" készítettek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése