2013. április 7., vasárnap

Jóbarátok-JOEY-Matthew LeBlanc

Matthew Steven LeBlanc amerikai színész, aki 1967. július 25-én a massachusettsi Newtonban született, az Egyesült Államokban. Legismertebb alakítása Joey Tribbiani karaktere volt a rendkívûl népszerû Jóbarátok, és a kevésbé sikeres Joey címû sorozatban. Ezért a szerepéért háromszor jelölték Emmy-díjra, és háromszor jelölték Golden Globe-díjra.

Szülei Paul LeBlanc és Pat Grossman. Családjában van angol, ír és holland származású egyaránt, de fõleg olasz származású karaktereket alakít.

Amikor Matt 8 éves volt, motorversenyzõ akart lenni. Több versenyen is részt vett, majd végül feladta. Végzettsége szerint ács, középiskolás korában az Arany kalapács díjat is elnyerte.

1985-ben fejezte be a középiskolát (Newton North High School), majd Bostonba járt fõiskolára, de a második szemeszter elején abbahagyta. Anyja bíztatására kezdett el foglalkozni a színészettel.

1987-ben több olyan reklámban szerepelt, mint pl. a Levi's 501, a Coca-Cola, a Doritos, valamint a Heinz ketchup, amely elnyerte a rangos Arany Oroszlán-díjat az 1987-es Cannes-i Filmfesztiválon.

1988-ban kezdett el színészetet tanulni. Egy éven belül fõszerepet kapott a TV 101 címû sorozatban és visszaköltözött Los Angelesbe. Többször feltûnt - a nálunk is látható - Rém rendes család pár részében is.

1991-ben Alanis Morrisette Walk Away címû klippjében Alanis barátját játszotta, majd szerepet kapott a Rém rendes család spin-offjában, a Top of the Heap-ben. A rövidéletû sorozat mindössze 7 epizódot élt meg, melyeket 1991 áprilisában és májusában láthatott az amerikai közönség.

1994-ben beválogatták Jóbarátokba. Joey Tribbiani szerepét 12 éven keresztül játszotta: a Jóbarátok 10, és a Joey 2 évadában. Amikor Matt LeBlanc a szereplõválogatásra ment, mindössze 11 dollárja volt, az elsõ fizetésébõl elõször egy vacsorát vett. A Jóbarátok utolsó két évadában 1 millió dollárt kapott epizódonként.

Nagyobb mozifilmjei: Ed (1996), Lost in Space (1998), Charlie angyalai (2000), A királynõ titkosügynökei (2001), Charlie Angyalai 2: Teljes gázzal (2002)

2004-ben a Jóbarátok készítõi felkérték a sorozat folytatásának a fõszerepére, és elkészült a Joey címû sorozat. Ez a sorozat mindössze két évadot élt meg.
Matt jelenleg több színházban is játszik. Látható a Private Wars-ban, az Out of gas Lover's Leap-ben és az a Streetcar Named Desire-ben.


2003. május 3-án Matt feleségül vette Melissa McKnight-ot és 2004. február 8-án kislányuk született, Marina Pearl LeBlanc. Marina egy ritka agyi rendellenességgel született, amely mozgásszervi zavarokat okoz.[1]

2006. január 1-jén Matt LeBlanc beadta a válókeresetet, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. A válást október 6-án mondták ki. A sajtó szerint a válás oka Andrea Anders, aki a Joey címû sorozatban volt Matt partnere.

Az elmúlt 10-15 évben szenvedélyes tájkép fotós lett, eljutott Amsterdamba, Svájcba, Németországba, Vancouverbe és az USA számos helyére

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése